Moguće dodatno smanjenje akciza na gorivo iznad 20 odsto

Dodajte komentar

Moguće je amandmansko djelovanje za dodatno smanjenje akcize na gorivo u procentu iznad 20 odsto jer je, u međuvremenu, pogoršana situacija na tržištu.

To je saopštilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) na današnjem sastanku sa predstavnicima Odbora za taksi prevoz u Uniji poslodavaca (UPCG) i Strukovnog sindikata taksista pri Uniji slobodnih sindikata (USS).

Oni su, kako su naveli, ponudili rješenja iz svoje nadležnosti za podršku toj djelatnosti, da bi im se pomoglo i u krajnjem zaštitili standard građana.

“Predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, ukazali su da je MFSS već predložilo da Vlada može odlukom da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto usljed poremećaja na tržištu. Za to je potrebno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Skupštini Crne Gore”, saopštili su iz MFSS.

U Skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada i koji omogućuje smanjenje akciza za 20 odsto. Akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 11 do 13 centi po litru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *