MMF: Inflacija zapanjujuća, duboka recesija izvjesna

Dodajte komentar

Cijena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je “već ogromna”,a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je to izjavila dan pošto je ta organizacija 190 država odobrila 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi podmirila hitne potrebe i pomogla da se ublaži ekonomski uticaj invazije.

Prethodno je 700 miliona dolara isplaćeno Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u hitnim rezervama koje je Ukrajina dobila u avgustu kao dio svoje uobičajene alokacije MMF-a. Ta organizacija daje zajmove i drugu finansijsku podršku zemljama u krizi kako bi pomogla u obnavljanju ekonomske i finansijske stabilnosti.

Glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog je u četvrtak ocijenio da je cijena oporavka i rekonstrukcije bar 100 milijardi dolara. Georgieva je rekla da je prerano za tačnu procjenu troškova, ali je priznala da bi oni mogli biti blizu tome.

Georgieva je rekla da su ekonomske i finansijske sankcije bez presedana koje su Rusiji uvele SAD i njihovi evropski saveznici, donijele ozbiljne ekonomske poremećaje, zapanjujuću inflaciju i štetu životnom standardu ruskog naroda.

Duboka recesija je izvjesna, rekla je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *