Eventualno objedinjavanje Port of Adrie i Luke Bar da bude i na korist zaposlenih

1 komentar

Iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adria Bar kao jedinog krivca za nastalu situaciju u tom preduzeću vide državu odnosno one koji su podijelili Luku Bar i prodali Kontejnerske terminale. Sadašnju situaciju u kompaniji ocjenjuju više nego alarmantnom. Ako se planira objedinjavanje dva preduzeća, poručuju da, država mora situaciju da sagleda na ozbiljan način i nadaju se da da će to biti dobro i za zaposlene.

Oni navode da je izjava ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića na Kopaonik biznis forumu izazvala veliku pažnju svih Barana, a posebno zaposlenih u predizeću Port of Adria.

Podsjećamo, Bojanić je na Kopaonik biznis forumu kazao da Crna Gora još nema jasnu strategiju za Luku Bar koja je jedan od najznačajnijih crnogorskih resursa. On je naglasio da je Crna Gora zainteresovana da preuzme dio ranije prodatog vlasništva nad terminalima, kako bi luka što prije povratila regionalni značaj.

“Moramo da iskoristimo šansu i da učinimo sve da preuzmemo primat i kontrolu nad cijelom lukom, čije je “srce” sada u vlasništvu stranaca”, rekao je Bojanić.

Zaposleni navode da su u posljednjih trinaest godina više puta ukazivali na, kako su kazali, pogubnu strategiju države Crne Gore kada je u pitanju Luka Bar, a posebno, kako dodaju, dio u kojem su oni zaposleni.

Smatraju da je prva i najveća greška napravljena podjelom jedinstvene Luke Bar 2009. godine, i formiranjem Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT), kao cjeline istrgnute iz jedinstvene luke.

“Zatim dirigovanjem iz ministarstva i postavljanjem ljudi koji su, sada svi vidimo, namjerno gurali firmu u što lošije stanje da bi je 2014. godine prodali jedinom kandidatu – turskom Global portsu za cijenu od osam miliona eura ili cijenu jedne malo veće kuće na obali mora”, kazali su iz Sindikalne organizacije zaposlenih Port of Adria.

Kao drugu grešku države navode prodaju te firme.

“Posebno što nakon prodaje država nije na valjan način propratila investicione i sve druge obaveze koje su proistekle iz kupo-prodajnog ugovora. Naime sve zaposlene su uvjeravali poslanici u Skupštini Crne Gore koji su glasali da se KTGT privatizuje, da će novi vlasnik morati tri godine da poštuje Kolektivni ugovor, što bi značilo povećanje naših zarada za blizu 50%”, navodi se u saopštenju.

Sadašnju situaciju u kompaniji ocjenjuju više nego alarmantnom.

“Sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti. Što je nekada obavljalo 1.100 zaposlenih sada obavlja 270-ak. Umjesto da se zaposli još mladih ljudi, menadžment jedva čeka da neki zaposleni ode u penziju ili napusti firmu. Sve je lošija starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih. Zbog loše poslovne politike, mnogi poslovi se prelivaju našoj konkurenciji, često ne možemo da ispoštujemo zahtjeve klijenata, pa robe nepovratno odlaze od nas. Svjedoci su zaposleni u operativi da su na granici izdržljivosti, a po izvještajima o poslovanju vidimo da je ukupni gubitak kompanije dostigao po nama nevjerovatnih 29,8 miliona. Pa se pitamo gdje se prave i nastaju toliki minusi u poslovanju?”, navode iz sindikata.

Ovo, kažu, dodatno uliva nesigurnost i nelagodu svim zaposlenima, jer su, kako su kazali, svoju egzistenciju vezali za tu firmu.

“Smatramo da za učinjene greške moraju da odgovaraju svi tadašnji ministri, članovi savjeta za privatizaciju, svi kreatori podjele i prodaje firme, kao i bivši izvršni direktor KTGT-a”, kazali su.

Ako se planira objedinjavanje dva preduzeća, poručuju da, država mora situaciju da sagleda na ozbiljan način i nadaju se da da će to biti dobro i za zaposlene.

“Ukoliko to nije slučaj, moraju da nam pomognu, da preispitaju kompletan proces privatizacije i zaštite interese svih zaposlenih, jer se od naših zarada finansiraju i sudstvo i svi državni organi koji su svih ovih godina bili na strani turskog investitora i dozvolili mu da ne poštuje kupoprodajni ugovor”, kazali su.

Koliko su kršena prava zaposlenih u AD Port of Adria, kažu, govori i veliki broj sudskih sporova koje su sadašnji a i bivši zaposleni pokrenuli protiv kompanije.

“Veliki broj tužbi se odnosi baš na period 2009-2014 kada je država upravljala sa našom kompanijom. Ne shvatljivo je da država kao potpisnik kupoprodajnog ugovora dozvoli poslodavcu da u periodu od 2014-2017 godine ne poštuje ugovorenu obavezu o poštovanju Kolektovnog ugovora i da presudi u korist poslodavca a da Ustavni sud Crne Gore već četri godine ne odgovara na tri ustavne žalbe”, navodi se u saopštenju.

Iz svega navedenog, kažu, nameće se jedini zaključak da je za nastalu situaciju jedini krivac država Crna Gora.

“To jest oni koji su sproveli podelu jedinstvene luke i prodaju Kontejnerskog terminala, ubjeđujući nas da je to sve u interesu građana Crne Gore. Danas vidimo rezultate njihovog rada”, kazljučuje se u saopštenju Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adria Bar.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *