Zvanično zatvoren 29. Kopaonik biznis forum: Potrebna fiskalna opreznost u vremenu geopolitičke i ekonomske krize

U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora da  bude zasnovana na načelu opreznosti,  ključna je poruka 29. Kopaonik biznis foruma. Ovogodišnji skup trajao je od 6. do 9. marta i obuhvatio je 33 panela, dok je čak jedna trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se upravo ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.

„U hotelu Grand Kopaonik bilo 1250 učesnika, dok je skup u samo prva tri dana Foruma, online pratilo oko 6000 učesnika. Rad 29. Kopaonik biznis foruma je pratilo i 100 akreditovanih novinara. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela“, izjavio je Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije

On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svijetlu Agende održivog razvoja.

“Učesnici u načelu saglasni da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, načelu štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast“, kazao je Vlahović.

Kao panelisti iz Crne Gore, učestvovali su predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i Mladen Bojanić ministar kapitalnih investicija. U okviru posebnog panela na temu Luštica Bay – nekretnine i druge investicione mogućnosti u novom gradu govorile su Sandra Kulić, viši izvršni direktor prodaje Luštica Development i Milica Starčević, projektni menadžer Luštica Development.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije najavio je da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mjestu i naredne godine, od 5. do 8. marta.

Check Also

SMS puni 30 godina: Prva poruka bila je “Srećan Božić”, evo ko je poslao

Nil Papvort, tada 22-godišnji softverski programer iz Velike Britanije, u decembru 1992. godine je poslao …

Leave a Reply

Your email address will not be published.