Ruski bigataši sele novac iz Evrope u Dubai

Dodajte komentar
Ilustracija

Bogati Rusi pokušavaju da premjeste dio svog bogatstva iz Evrope u Dubai kako bi zaštitili imovinu od strožeg talasa sankcija zapadnih zemalja prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, kazali su finansijski i pravni izvori agencije Reuters.

Dubai, slobodno finansijsko i poslovno središte Zaliva, dugo je bio magnet za ultrabogataše širom svijeta, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzme stranu između zapadnih saveznika i Moskve je Rusima signaliziralo da je njihov novac tamo siguran.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji su tokom godina produbili svoje veze s Rusijom, nijesu se uskladili sa sankcijama koje su uvele zapadne zemlje, a njihova centralna banka do sada nije izdala ikakve smjernice u tom smislu.

“Sada je primjetno da mnogi bogati Rusi nastoje da prebace imovinu u Dubai koja je do sada čuvana u Švajcarskoj ili Londonu – a gdje su sankcionisani ruski pojedinci i organizacije”, kazao je neimenovani viši bankar u velikoj švajcarskoj privatnoj banci, a slično je potvrdio i advokat upoznat s tim aktivnostima ruskih bogataša.

Advokat, koji ima kancelariju u Dubaiju, rekao je da je njegova kompanija dobila upite od ruskih subjekata o tome koliko brzo bi mogli premjestiti “vrlo značajna sredstva” vrijedna stotine miliona dolara u arapsku državu.

“UAE je dobar izbor – udaljen je nekoliko sati leta i nema regulacije koja zavisi od zapadnih sila”, rekao je stručnjak za upravljanje investicijama.

Kancelarija za medije u Dubaiju, ministarstvo vanjskih poslova UAE i centralna banka nijesu odmah odgovorili na upit o razmjerima ruskih sredstava koja pristižu u Dubai posljednjih sedmica.

Viši privatni bankar rekao je da su u nekim slučajevima ruski klijenti s računima u privatnim bankama otvarali račune u podružnici te iste banke u UAE. Drugi su otvarali račune u lokalnim bankama, dodao je bankar.

Rusi, koji se kod kuće suočavaju s raspadom ekonomije, takođe žele svoj novac uložiti u investicije, uključujući nekretnine i kupovinu fondova koji ne otkrivaju podatke o vlasništvu, rekao je drugi finansijski izvor.

Dubai, globalna turistička destinacija, dugo je bio popularan među Rusima, koji su bili među najvećim posjetiocima emirata i kupcima nekretnina čak i prije rata, a sada su sankcije bacile njihovu ekonomiju i valutu u jako nezavidan položaj.

UAE su, kako podsjeća Reuters, 2018. uveli “zlatni” vizni program – koji odobrava 10-godišnji boravak investitorima i ekspertima iz raznih oblasti.

Odluka UAE da se suzdrži na glasanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojim se osuđuje invazija, zajedno s zalivskim državnim fondovima koji su i dalje izloženi Rusiji, shvaćena je kao poruka bogatim Rusima da su dobrodošli, kao i njihov kapital, rekli su izvori.

Nema naznaka da je rusko bogatstvo koje stiže u Dubai podložno zapadnim sankcijama. Međutim, bankari su rekli da postoji rizik narušavanja reputacije institucija koje primaju ruska sredstva jer multinacionalne kompanije širom svijeta prekidaju veze s Moskvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *