Cijena nafte juče počela da pada

Dodajte komentar

Cijena nafte na međunarodnim berzama juče je počela da pada, sa 127 dolara za barel iz prethodnog dana na oko 110 dolara.

Međutim, to je i dalje značajno veća cijena nego prije deset dana kada su usklađivane cijene u Crnoj Gori.

Razlozi za ovaj pad analitičari vide u ponovnom zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država i još nekih velikih potrošača, udruženju zemalja proizvođača OPEC-u da značajnije povećaju proizvodnju.

Vlasti u Vašingtonu juče su napravile i jedan paradoks u svojoj diplomatskoj praksi, jer su Venecueli, koja se godinama nalazi pod njihovim sankcijama zbog protivameričke vlasti, poslali ponudu da će ukinuti sankcije ako ova država svoju naftu izvozi njima. Ova ponuda je data dan nakon što su SAD uvele sankcije na uvoz ruske nafte. Od ukupne potrošnje nafte u SAD, oko osam do deset odsto je činila nafta iz Rusije, pa je sada plan da je zamijene venecuelanskom kao i da manje kupuju od zemalja OPEC-a iz Persijskog zaliva.

Venecuela ima velike rezerve nafte, i jedan je od velikih proizvođača, ali su zbog sankcija imali probleme sa plasmanom.

Sve to, prema mišljenjima analitičara, moglo bi uticati da arapske zemlje povećaju proizvodnju, pa su berzanski trgovci počeli da spuštaju cijene.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *