Bitcoin bilježi nagli rast nakon objave Bajdenove izvršne uredbe

Dodajte komentar

Vrijednost bitcoina i ostalih kriptovaluta značajno je porasla nakon što je američko Ministarstvo finansija objavilo detalje izvršne uredbe predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) prema kojoj digitalna imovina i kripto tržište dobijaju podršku vlasti, fokus na razvoj industrije i nove regulative.

Istovremeno, traju rasprave o tome mogu li kriptovalute pomoći da se izbegnu ekonomske sankcije, uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je, uz svu ostalu štetu, “uzdrmala” i globalne finansije.

Sjedinjene Američke Države trenutno nemaju okvir za razvoj i regulaciju kriptovaluta. Prošle godine su predstavnici kripto berze Coinbase poručili vlastima da su potrebne nove regulative kojima će se nadgledati tržište digitalne imovine, prenosi Poslovni.hr.

Iako zaključak i smjernice o regulativama još nisu poznate, podrška kriptovalutama navela je trgovce da zauzmu optimističan stav.

Tako je najveća kriptovaluta bitcoin 9. marta porasla za čak deset odsto, na 42.427 dolara, a znatno veću vrijednost imale su i druge kriptovalute, poput ethera, koji je porastao za osam odsto. Dan kasnije, međutim, opet je došlo do pada vrijednosti bitcoina, pa trenutno ova kriptovaluta vredi 39.273 dolara.

Ministrka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) nazvala je opsežnu američku reviziju kriptotržišta “istorijskom” i istu pohvalila na veb-strani svog ministarstva. Objava je kasnije uklonjena s objašnjenjem da se trenutno “uspostavlja prava ravnoteža između podsticanja inovacija i rješavanja potencijalnih rizika”.

Jelen je navela da će napori ministarstva usmjereni ka izvršnoj uredbi dopuniti posao koji je već obavljen, uključujući izvještaj sa predsednikove radne skupštine za finansijska tržišta o stabilnim kriptovalutama koji je objavljen prošle godine.

U uklonjenoj izjavi, Jelen je napisala da će pristup naveden u izvještaju “podržati odgovorne inovacije koje bi mogle biti veoma korisne za naciju, potrošače i kompanije”.

“Godinama je tržište kriptovaluta sputavano nedostatkom regulatorne jasnoće u SAD. Ako se donesu jasne smjernice, to će biti prelomni trenutak za industriju”, smatra izvršni direktor trgovačke platforme društvenih medija Alpha Impact Hajden Hadžes (Hayden Hughes).

Bitcoin ostaje u rasponu od 33.000 do 48.000 dolara, u kome se njime trgovalo od kraja prošle i početka ove godine.

Kovanice za privatnost – nazvane tako zbog većeg stepena anonimnosti koju pružaju korisnicima – bile su jedan od najvećih dobitnika u posljednja 24 sata. Monero je skočio za 21 odsto, a Zcash za 17 odsto, prema podacima sa sajta CoinGecko.

“Nedavni porast broja kovanica za privatnost uglavnom je podstaknut nagađanjima trgovaca o mogućnosti da će kapitala ‘pobeći’u njih”, rekao je vođa za istraživanja i strategije u kripto berzi AAX Ben Kaselin (Ben Caselin).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *