U 2022. kroz Sozinu prošlo 313 hiljada vozila, naplatili milion eura

Dodajte komentar

Kroz tunel Sozina je u prva dva mjeseca ove godine prošlo 312.970 vozila, što je 25,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od naplate putarine je u tom periodu prihodovano 1,13 miliona eura, što je za 29,1 odsto više nego lani u prva dva mjeseca, pokazuju podaci Monteputa koji su dostavljeni Pobjedi.

“U toku prošle godine kroz tunel Sozina je prošlo ukupno 2.613.717 vozila, što je za 34 odsto više nego u 2020. godini, kada je kroz tunel prošlo 1.947.621 vozilo, dok je ostvaren prihod u iznosu 8,81 milion eura”, kazali su Pobjedi iz Monteputa, koji gazduje ovim tunelom.

Iz te državne kompanije su saopštili da je od otvaranja tunela 13. jula 2005. godine, zaključno sa 28. februarom ove godine, kroz tunel Sozina prošlo 38.374.710 vozila dok je po ovom osnovu prihodovano 128,37 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje da li se eventualno razmišlja o promjeni cijena putarina kroz Sozinu, iz Monteputa su podsjetili da je ta cijena propisana Odlukom Vlade iz jula 2014. godine i sve eventualne izmjene su u njenoj ingerenciji.

“Što se tiče našeg mišljenja, smatramo da se cijena putarine za tunel Sozina ne bi trebale mijenjati iz razloga što je to jedini prihod Monteputa. Sredstva od naplate putarine se koriste za vraćanje kreditnih sredstava uloženih u izgradnju ovog objekta, za investiciono-tehnička održavanja tunela i opreme, a značajna sredstva iz ovih prihoda se izdvajaju za auto-put Bar – Boljare u smislu finansiranja poslova upravljanja projektom”, rekli su iz Monteputa.

Cijene putarine kroz Sozinu kreću se zavisno od kategorije vozila. Najmanje plaćaju vlasnici motocikala, koji za prolaz treba da izdvoje jedan euro, a najviše vlasnici teretnih vozila sa četiri i više osovina 18 eura. Vlasnici automobila za tu uslugu plaćaju 2,5 eura.

Sredstva za izgradnju tunela Sozina, tunela Raš i prilaznih saobraćajnica obezbijeđena su većim dijelom iz sopstvenih sredstava – prihoda tadašnje Direkcije za izgradnju auto-puteva, a dijelom iz kredita Evropske investicione banke( EIB) u iznosu od 24 miliona eura sa pripadajućom kamatom u iznosu od 17,28 miliona eura, što ukupno iznosi 41,28 miliona. U izgradnju tunela Sozina uloženo je 74 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *