Cijene struje dostigle istorijski rekord na SEEPEX berzi u Srbiji

Cijena električne energije na berzi u Srbiji SEEPEX 7. marta je dosegla istorijske rekorde od 539 eura po megavat-satu za osnovno opterećenje i 561 euro za vršno opterećenje.

Cijene struje i plina skočile su širom Evrope na vrhunske vrijednosti u istoriji usred ruske vojne intervencije u Ukrajini. Brent nafta dostigla je 139,13 USD po barelu, najvišu cijenu od 2008. godine, dok su nizozemski fjučersi za prirodni plin TTF dostigli rekord od 345 eura po MWh na berzi ICE Index. Prethodni je bio postavljen u decembru 2021. – 180 eura.

Posljednji skok cijena, koje rastu u neviđenim razmjerima od početka rata u Ukrajini, dogodio se nakon što su Sjedinjene Države najavile da bi mogle uvesti zabranu uvoza ruske nafte. Strahuje se i da bi isporuka ruskog plina Evropi bila prekinuta.

Prethodni istorijski rekord na berzi SEEPEX postignut je u decembru prošle godine, s 420 eura za baznu energiju i 496 eura za vršno opterećenje. Od tada su cijene u stalnom padu, spustivši se krajem februara na 150 eura. No, nakon početka rata počeo je nagli rast cijena, koje su u sedam dana porasle četiri puta.

Dejan Stojčevski, glavni operativni direktor SEEPEX-a, rekao je za Balkan Green Energy News da su cijene električne energije potaknute rastućim cijenama nafte, plina i uglja.

Cijena u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji je oko 540 eura za MWh, u Bugarskoj i Grčkoj oko 430 eura, dok je u Njemačkoj 490 eura.

Cijene nikada nisu bile veće, a jasno je da je do toga doveo rat, naglasio je Stojčevski. Napomenuo je i da je uobičajeno da je cijena struje najniža tokom marta i aprila tokom kalendarske godine, što sada nije slučaj, prenosi Balkan Energy News.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.