Nina Drakić na KBF-u: Aktuelna kriza će značajno dotaći našu turističku privredu

1 komentar

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, dr Nina Drakić učestvovala je na 29. Kopaonik biznis forumu, koji se od 6 – 9. marta održava na Kopaoniku, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije. Tema ovogodišnjeg Foruma je Srbija 2030 – Agenda održivog razvoja.

Skup, koji je okupio veliki broj predstavnika poslovne zajednice, međunarodnih organizacija i donosioca odluka bavio se i analiziranjem ekonomskih prilika u regionu. Pored predsjednice Drakić, na panelu: Regionalna saradnja kao preduslov održivog razvoja, koji je vodio Goran Svilanović dugogodišnji Generalni sekretar Regionalnog Savjeta za saradnju, učestvovali su Branko Azeski, Predsjednik PK Sjeverne Makedonije, Mihailo Vesović predstavnik Privredne komore Srbije i Sanjin Arifagić, predstavnik USAID-a koji vodi projekat Diaspora Invest.

Predsjednica Drakić je govorila o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, s naglaskom na prevazilaženje izazova vezanih za COVID 19 pandemiju. Apostrofirala je značaj zelene tranzicije koju je zdravstvena situacija dodatno učinila hitnom. Naime, zelenom tranzicijom na Zapadnom Balkanu nude se značajne mogućnosti, između ostalog, bliže povezivanje sa globalnim lancima vrijednosti okrenutim ka Evropi i pristup značajnim resursima EU, kao pomoć u finansiranju zelene tranzicije. Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, uključujući i brojne kompromise, treba da bude u žiži politika zemalja Zapadnog Balkana u periodu pred nama. To je oblast, smatra ona, za kojoj je važno da region pokaže spremnost da se mijenja i sarađuje.

Ostali učesnici panela iskazali su apsolutnu saglasnost sa ovom tezom, baš kao i predlogom da komore kao podrška biznis zajednici sada kada pandemija reklo bi se posustaje, treba da pokrenu inicijative za organizovanjem poslovnih susreta i rade na intenziviranju unapređenja saradnje.

Govoreći na uvijek aktuelnu temu regionalne saradnje vezano za preduslov poboljšanju političkih odnosa, predsjednica Drakić je podsjetila na sve inicijative koje su pokretane od komora sa ovih susreta jo od 90-ih godina prethodnog vijeka, pa sve do KIF-a. Zaključići da uprkos brojnim izazovima na koje smo nailazili i kojih će sigurno uvijek biti, komore mogu biti zadovoljne rezultatima postignutim u pominjanom periodu. Politika mora pratiti privredu i ekonomski potrebe, a ne obratno i to svi činioci u našim društvima moraju prihvatiti kao činjenicu, poručila je Drakić.

Nezaobilazna tema panela bila je i kako će se odraziti kriza u Ukrajini na ekonomiju zemalja Balkana. Predsjednica Drakić je ukazala da ruski i ukrajinski turisti čine 20% ukupnog broja turista, koji posjete Crnu Goru, što čini značajno učešće i u prihodima koje ostavrujemo u ovoj privrednoj grani. Nema sumnje da će aktuelna kriza u tom dijelu dotaći značajno našu turističku privredu, koja kako je to istaknuto i na nedavno održanoj sjednici OU turizma Komore, već traži alternativna tržišta. Dalje, povećanje cijena energenata povezano sa pomenutom krizom već se osjeća, a za očekivati je da značajno budu povećane cijene žitaricia koje se uvoze iz sukobom obuhvaćenog područja, što će svakako imati uticaja i na rast cijena i drugih povezanih roba.

Boravak na Kopaoniku bio je prilika i za susrete i odvojene razgovore sa predstavnicima domaćina, Evropske investicione banke, te brojnim predstavnicima bankarskog i drugih privrednih sektora.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *