MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsku ekonomiju

Dodajte komentar

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim domaćinstvima sa visokim troškovima života, prenosi Hina.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i natjerao više od milion građana na bijeg preko granica, dok su Rusiji zbog napada na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istakao je MMF u saopštenju.

“Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokim nivoom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne”, saopštio je MMF.

“Rat i sankcije teško će pogoditi i svjetsku ekonomiju”, upozorili su, ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istovremeno koči ekonomsku aktivnost.

Šokovi cijena osjetiće se u cijelom svijetu i vlade bi trebale da krenu u proračun i da pomognu siromašnim domaćinstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

Ekonomska šteta biće još veća ako rat eskalira.

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku ekonomsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i vazdušne luke i uništene brojne ceste i mostovi.

“Iako je u ovoj fazi jako teško točno procijeniti potrebe za finansiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni”, naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze sa Ukrajinom i Rusijom znače veoma veliki rizik nedostatka i problema u snabdijevanju za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja sa Moldavijom o mogućnostima finansiranja, ističu dodavši da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i modifikacije u postojećem zajmovnom programu “teškom” 558 miliona dolara kako bi se lakše nosila sa troškovima aktuelne krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *