Cijene hrane u svijetu u februaru porasle 20 posto

Dodajte komentar

Cijene hrane na svjetskom nivou porasle su u februaru za 20 odsto, najviše zbog rasta cijena biljnih ulja i mliječnih proizvoda, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cijena hrane FAO je u februaru u prosjeku iznosio 140,7 poena, što je 3,9 odsto više u odnosu na januar, 20,7 odsto iznad nivoa godinu dana ranije i 3,1 više nego u februaru 2011. godine.

Cijena biljnih ulja porasla je za 8,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec i dostigla novi rekord, navode u FAO, dok je veliki rast indeksa cijena povrća bio rezultat pojačane tražnje na tržištu, ali se poklopio i sa nekoliko faktora poput smanjenog izvoza palminog ulja iz Indonezije, slabije proizvodnje soje u Južnoj Americi ali i manjeg izvoza suncokretovog ulja zbog poremećaja u crnomorskom regionu, prenosi Beta.

Indeks cijena mlijeka bio je u prosjeku 6,4 odsto viši u februaru nego u januaru, dok su cijene žitarica za tri odsto bile veće nego prethodnog mjeseca, prenosi Biznisinfo.ba.

Svjetske cijene pšenice porasle su za 2,1 odsto, pirinča za 1,1 odsto, dok je cijena mesa veća za 1,1 odsto.

Dok su cijene svinjskog mesa porasle, cijene ovčijeg i živinskog mesa su pale, dijelom zbog velikih izvoznih zaliha u Okeaniji i smanjenog uvoza iz Kine nakon završetka proljećnog festivala.

Cijena šećera pala je za 1,9 odsto usljed povoljnih izgleda za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama kao što su Indija i Tajland, kao i zbog poboljšanih uslova rasta u Brazilu.

Indeks cijena hrane FAO mjeri prosječne cijene tokom mjeseca, tako da februarsko mjerenje samo djelimično uključuje tržišne efekte koji proizilaze iz sukoba u Ukrajini.

FAO je objavio i izvještaj o snabdijevanju i potražnji žitarica, sa preliminarnom prognozom za svjetsku proizvodnju žitarica u 2022, gdje navode da će globalna proizvodnja pšenice porasti na 790 miliona tona, uz očekivane visoke prinose i obimnu sadnju u Sjevernoj Americi i Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *