Britanske firme su najpoželjnija destinacija za ransomware hakere

Dodajte komentar

Čak 82 procenta kompanija iz Velike Britanije, koje su bile žrtve ransomware napada, platilo je traženi iznos hakerima, kako bi dobilo pristup svojim podacima. S obzirom da je na globalnom nivou taj iznos oko 58 procenata, ukazuje da je Velika Britanija u mnogo većoj meri podleže zahtjevima hakera, pa je stoga i jedna od „najpoželjnijih“ lokacija za napade.

Ovakvo postupanje sa sajber-kriminalcima, nailazi na osudu institucija koje se bave tim problemom, ali to definitivno nije uticalo na odluke kompanija. Čak su i neke veoma velike firme odlučile da plate otkupninu, kako bi dobile nazad svoje poslovne podatke. Međutim, ispostavilo se i da su neke kompanije koje su se odlučile na taj korak, bile žrtve više različitih napada, jer su hakeri rešili da maksimalno iskoriste njihovu spremnost da „odreše kesu“.

Šta više, samo u polovini slučajeva, pristup je vraćen nakon plaćanja otkupnine. Hakeri su, kada shvate da pred sobom imaju žrtvu koja je spremna da udovolji njihovim zahtjevima, često postajali pohlepni i tražili još novca. Ipak, samo u četiri posto slučajeva, kompanije koje su platile otkupninu, nisu dobile svoje podatke nazad – razlozi su što su dobili neispravan ključ za dekriptovanje podataka, ili su kriminalci jednostavno uzeli novac i više se nisu javili.

Izvor: Pcpress.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *