Gejts prodaje svoje dionice i ulaže u druge sektore

Dodajte komentar

Osnivač Microsoft-a, Bil Gejts, počeo je sa prodajom svojih deonica i ulaže u druge sektore, piše Marca.

Iako više nije na čelnoj poziciji tehnološkog diva, poslovni potezi 66-godišnjeg milijardera i dalje se prate. Stručnjaci, navodi pomenuti medij, posljednje Gejtsove odluke vide kao signal tržišne krize.

Prema nekim teorijama, Gejts smatra da određeni sektori postaju rizični. Navodi se da kupuje dionice u sektorima vezanima uz osnovne ljudske potrebe, kao što su poljoprivreda (Sanderson Farms) ili vodne usluge (Canadian Pacific), kao i deonice kompanija koje se bave prevozom unutar zemlje, prenosi portal Bonitet.com.

Gejtsova „godina lične tuge“

Prošla godina za Gejtsa je kako sam kaže „godina velike lične tuge“ za njega. To je napisao na svom blogu “GatesNotes” mislići prvenstveno na svoj razvod sa Melindom. Ali kako je naveo gaji optimizam u pogledu ove godine i očekuje da se tokom nje završi priča sa koronavirusom.

Druga priča su njegove investicije u 2021. Najviše se pričalo u njegova ulaganja u poljoprivredno zemljište, gdje je kako se pisalo „tiho ugrabio“ 242.000 hektara zemljišta širom SAD. The Land Report je otkrio da je Gejts kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država i da nije potpuno jasno kako se koristi. Njegova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, on ima udio u 25.750 hektara zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni.

Gejts, testovi, mlijeko i Four Seasons

Tokom godine zajedno sa milijarderom Džordžom Sorosem bio je deo konzorcijuma koji kupuje britansku kompaniju koja se bavi tehnologijom medicinskih testova. Plan je da se ono transformiše u socijalno preduzeće kako bi brže i jeftinije da dijagnostikuje tropske bolesti u siromašnim zemljama.

Onlajn izdanje poslovnog lista Fast Company pisalo je da investira u proizvodnju mlijeka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova. Takođe, pisalo se i da fond povezan sa Bilom Gejtsom preuzima kontrolu nad hotelima “Four Seasons”, što će koštati 2,2 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *