Sve više se koriste online bankarske usluge i mobilno plaćanje

Dodajte komentar

Građani i kompanije u Crnoj Gori sve više koriste online bankarske usluge i mobilno plaćanje, što je posebno istaknuto od izbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje CEED Consultinga iz Podgorice.

Istraživanja pod nazivom Digitalne bankarske i platne usluge u Crnoj Gori – perspektive korisnika, kojim je obuhvaćeno 1,02 hiljade građana i 311 kompanija, realizovano je na inicijativu Centralne banke (CBCG) i uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Istraživanje je, kako je saopšteno iz CBCG, urađeno u cilju dobijanja inputa za buduće aktivnosti vrhovne monetarne institucije, usmjerene ka daljem razvoju online bankarstva u Crnoj Gori, u prvom redu za izradu nacionalne fintek strategije.

Od ukupnog broja ispitanih građana, online bankarstvo najviše koriste građani starosti između 25 i 54 godine, njih 72,8 odsto, dok 36,6 odsto njih nije imalo priliku da se tokom svog obrazovanja upozna sa osnovama bankarstva i vođenjem ličnih finansija.

„Kada je riječ o kompanijama, istraživanje je pokazalo da nešto više od polovine ispitanih i dalje preferira odlazak u poslovnicu, njih 55,6 odsto, dok se za korišćenje elektronskog ili mobilnog bankarstva odlučuje svaka treća kompanija, 32,5 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Rezultati istraživanja, koje je u ime istraživačkog tima CEED Consulting-a predstavila Dragana Radević, pokazuju da su stalna dostupnost i ušteda vremena najčešći razlozi zbog kojih građani i kompanije koriste online bankarstvo.

„Na pitanje da li će nakon pandemije Covid-19 nastaviti sa korišćenjem onlajn bankarstva, 100 odsto ispitanih kompanija i 96,9 odsto ispitanih građana dalo je potvrdan odgovor“, kazala je Radević.

Savjetnica izvršnog direktora CBCG, Marija Radenović, kazala je da ovakvi rezultati potvrđuju da postoji značajan prostor za dalji razvoj online bankarstva i istovremeno ukazuju na značaj i potrebu snažnije finansijske edukacije klijenata banaka i uopšte građana Crne Gore.

Direktor Direkcije za platni sistem i finansijske tehnologije u CBCG, Ivan Bošković, saopštio je da ubrzani tehnološki razvoj i nove okolnosti uslovljene pandemijom nameću potrebu aktivnog djelovanja regulatora i bankarskog sektora.

„Uloga CBCG je da kreira uslove za brzu transformaciju poslovanja banaka, kako bi išle u korak sa zahtjevima klijenata i odgovorile na nove izazove“, dodao je Bošković.

Projektni menadžer u UNDP-u, Boris Rebić, istakao je zadovoljstvo što se ukazala prilika da ova organizacija, u okviru projekta Ubrzanje digitalnog upravljanja koji sprovodi, sarađuje sa CBCG na razvoju fintek industrije u Crnoj Gori.

„Podaci koje smo dobili ovim istraživanjem vodiće daljem unapređenju sistema digitalnih finansija i doprinijeti kreiranju fintek strategije, a vjerujemo da će i bankama koristiti da opipaju puls tržišta i prilagode svoje poslovanje građanima“, zaključio je Rebić.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *