Koje su sve kompanije napustile Rusiju

Rusija pokušava zaustaviti egzodus stranih kompanija, ali zemlje širom svijeta uvode nove sankcije, a niz kompanija već je obustavio svoje poslovanje u Rusiji. CNN je objavio popis svih kompanija koje su napustile Rusiju.

Automobilska industrija

Ford – U utorak su objavili da obustavljaju sve svoje operacije u Rusiji jer su “duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini”.

General Motors – Kompanija će zaustaviti izvoz u Rusiju “do daljnjeg”.

Toyota – U četvrtak su objavili da prestaju proizvoditi automobile u Rusiji ili ih uvoziti u zemlju “do daljnjeg, zbog poremećaja u lancu snabdijevanja”.

Volkswagen – Kompanija takođe zaustavlja proizvodnju vozila u Rusiji te će obustaviti izvoz na rusko tržište.

Aviokompanije

Boeing – Iz kompanije su naveli da obustavljaju održavanje i pružanje tehničke podrške za ruske zračne prevoznike. Takođe su naveli da privremeno zatvaraju svoju kancelariju u Moskvi.

Airbus – U srijedu su saopštili da povlače slične poteze kao i Boeing te da će obustaviti i isporuku rezervnih dijelova u Rusiju.

Velike tehnološke kompanije

Apple – Kompanija je objavila da su “duboko zabrinuti” zbog rata te da prestaju prodavati svoje proizvode u Rusiji.

Facebook – Krovna kompanija Meta objavila je da će blokirati pristup ruskim medijima RT-u i Sputnjiku u Evropskoj uniji (EU).

Twitter – Najavili su planove kojima žele smanjiti “vidljivost sadržaja ruskih državnih medija”.

Netflix – Iz kompanije su saopštili da odbijaju emitovati ruske državne TV kanale u zemlji, “zbog nastale situacije” u Ukrajini.

Spotify – Zatvorene su kompanije kompanije u Rusiji te su ograničene emisije “u vlasništvu i pod rukovodstvom ruskih državnih medija”. S platforme je uklonjen sadržaj ruskih medija RT-a i Sputnjika u Evropi i drugim regijama.

Roku – Kompanija koja prodaje hardver koji korisnicima omogućava streamanje sadržaja putem interneta, zabranila je RT u cijelom svijetu.

YouTube – I ova platforma je blokirala ruske državne medije u Ukrajini. Google i YouTube takođe su rekli da više neće dopustiti ruskim državnim medijima da prikazuju oglase ili prikupljaju finansije za svoj sadržaj.

Airbnb’s – Suosnivač je u četvrtak objavio da kompanija obustavlja sve svoje operacije u Rusiji i Bjelorusiji.

Energetika

BP – U nedjelju su saopštili da planiraju napustiti svoj udio od 19,75 posto u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft.

Equinor – Kompanija će takođe napustiti sva zajednička ulaganja u Rusiji, objavljeno je u ponedjeljak. “Jako smo zabrinuti i potreseni invazijom na Ukrajinu”, objavili su.

Exxon – Ova firma obećala je da će svoj posljednji preostali naftno-plinski projekt ostaviti u Rusiji i da neće ulagati u nove projekte u zemlji.

Shell – I ova kompanija napušta Rusiju, odustaje od zajedničkih ulaganja s Gazpromom.

TotalEnergies – U utorak su osudili ruske postupke i izjavili da više neće osiguravati kapital za nove projekte u zemlji.

Finansijski sektor

Mastercard – Američka kompanija Mastercard objavila je da je više finansijskih institucija blokiralo pristup svojoj mreži plaćanja u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Visa – Kompanija je objavila da poduzima mjere kako bi uskladila poslovanje sa sankcijama Rusiji, najavivši da će poštivati i eventualne nove kaznene mjere.

Mediji

Disney – Kompanija obustavlja prikazivanje svojih filmova u Rusiji, navodeći kao razlog “ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu”.

DirecTV – Prekinuli su veze s RT-om, proruskom televizijskom mrežom.

WarnerMedia – Obustavili su prikazivanje filma “The Batman” u Rusiji.

Maloprodaja

H&M – Privremeno su obustavili prodaju u Rusiji, navodeći kao razlog “duboku zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini”.

Ikea – Kompanija je zatvorila trgovine i nabavku iz Rusije, ali i Bjelorusije, ruske saveznice. Ikea je imala 17 svojih trgovina u Rusiji, navodeći da ova poslovna odluka utječe direktno na oko 15.000 zaposlenika.

Dostava

Maersk i MSC Mediterranean Shipping Company – Objavili su da prekidaju rezervacije tereta s Rusijom.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.