Jagma za eurom u Srbiji, NBS čuva finansijsku stabilnost države

Dodajte komentar

Nema mjesta za paniku jer Narodna banka Srbije obezbjeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahtjeve banaka, utvrdili su iz centralne banke Srbije nakoin što je u protekla dva dana zabilježena pojačana tražnja u mjenjačnicama za kupovinom eura u zemlji.

“Narodna banka Srbije je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umjeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na cjelokupnom domaćem finansijskom tržištu. To uspješno radimo od kad je krenula kriza izazvana koronavirusom, ali i sada kada je neizvjesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini”, rekli su iz NBS za Kurir i dodali da ” ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje”.

“Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već djeluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi eura i imamo sasvim dovoljno sredstava i umjeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu”.

Dodaju da Narodna banka već obezbjeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj mjeri, a pojačano je snabdijevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi mjenjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila – zaključili su.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *