Vlada izdvaja 142.000 eura za pomoć medijima

Dodajte komentar

Vlada će izdvojiti 142.000 eura za pomoć medijima, u skladu sa ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa, navedeno je u Informaciji objavljenoj na sajtu Vlade.

Šezdeset hiljada eura predviđeno je za pomoć štampanim medijima – dnevnim i nedjeljnim, a 82.000 eura za internetske publikacije.

U dokumentu se navodi da pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva, a da važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja imaju mediji kao najbitniji komunikacioni kanal. Zadatak svih medija jeste da objektivno i nepristrasno izvještavaju i informišu građane o svim bitnim dešavanjima u zemlji, dodaju iz Vlade.

“Naime, kako bi javnost imala tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o stvarima koje su važne za donošenje određenih odluka svakog pojedinca, potrebno je da podignemo svijest o potrebi provjere informacija kako konzumenata, s jedne strane, ali i od medija i organizacija koji kreiraju informacije, s druge strane. U eri nepouzdanih informacija i širenja govora mržnje, objavljivanje neprovjerenih i netačnih vijesti/informacija može da ostavi dugotrajne posledice ne samo na pojedinca već na društvo u cjelini”, navodi se u Informaciji.

Iz Vlade ističu da su globalna kriza izazvana pandemijom koronavirusa, ali i politička situacija u Evropi, ostavile nezanemarljive posljedice na cjelokupnu privredu, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori.

Mediji, kao osnovno i najmoćnije sredstvo komunikacije, igraju ključnu ulogu u sprječavanju širenja dezinformacija i govora mržnje kada se govori ne samo o kovid pandemiji, već i opštoj političkoj situaciji i poštovanju ljudskih prava, ističu iz Vlade.

“Zbog svega navedenog smatramo da je potrebno da kroz aktivnu i snažnu edukaciju građana ali i pojedinih medija podignemo nivo svijesti o značaju prepoznavanja neistinitih informacija, odnosno dezinformacija i širenja govora mržnje, stereotipa i diskriminatornih praksi”.

Iz Vlade ukazuju da svi mediji u Crnoj Gori funkcionišu s otežanom održivošću.

“Ključni izazovi medijske zajednice su slabljenje marketinškog tržišta, nelojalna konkurencija, vidno smanjen obim oglašavanja, nedovoljne plate medijskim radnicima i slično, koji su u značajnoj mjeri izazvani pandemijom koronavirusa. Kako bi se skrenula pažnja na izazove koji se odnose na širenje dezinformacija i govora mržnje, a pri tom osnažili mediji u prepoznavanju i suzbijanju istih, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, odnosno Vlada Crne Gore, preduzela je dodatne mjere u cilju pomoći medijima”, dodaju.

Iz Vlade su kazali da će, shodno značaju medija i njihovom kreiranju pouzdanih, pravovremenih i tačnih informacijama prema građanima Crne Gore, dodatnim mjerama koje se odnose na medije obezbijediti podršku u borbi protiv širenja dezinformacija i govora mržnje, odnosno promovisanju medijskog pluralizma i kvalitetnog informisanja javnosti u “izazovnom momentu za naše društvo u cjelini, koje je posebno pojačano kako kontinuiranom pandemijom koronavirusa, tako i Ruskom agresijom na Ukrajinu”.

CDM/Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *