Renault više neće proizvoditi model Talisman

Dodajte komentar

Volkswagen je početkom godine okončao proizvodnju Passat sedana u Evropi, a sada je i Renault poslao u penziju svog Talismana.

Dok Volkswagen još uvijek proizvodi Passat u karavanskoj varijanti, Renault je pored limuzine ukinuo i praktičniji Talisman. Drugim riječima, Talisman je definitivno “mrtav”. Ovakav razvoj situacije se očekivao, ali to ne znači da Renault više ne proizvodi sedane jer se Megane Sedan može kupiti na određenim tržištima, kao i manji Taliant, odnosno Dacia Logan sa Renaultovim logotipom. Francuska kompanija je “ugasila” i Clio karavan kada je supermini dobio petu generaciju 2019. godine, što znači da je jedini Renaultov preostali karavan zapravo Megane Estate.

S obzirom da sedani “izlaze iz mode”, Renault nema planova za direktnog naslednika Talismana. Očekuje se da će Opel pretvoriti Insigniju u SUV, a ni Ford ne namjerava da prodaje novi Mondeo u Evropi, nego u Kini.

Sudbina Peugeota 508 za sada nije poznata, Citroen C5 se tehnički vratio, ali s drugačijom formom jer sada predstavlja mješavinu karavana i crossovera. Postoji nada da će Mazda u Evropi predavati sljedeću generaciju “šestice”.

Uzimajući navedeno u obzir, Škoda Superb bi mogla da postane najpopularniji sedan srednje veličine u mainstream segmentu. Češki brend je potvrdio da će i karavan doživjeti sljedeću generaciju, tako da nade za anti-SUV ekipu još uvek ima. Superb će se proizvoditi u Bratislavi, stiže 2023. godine, a dobiće posljednju generaciju motora s unutrašnjim sagorijevanjem iz Volkswagen Grupe, kao i potpuno novu unutrašnjost.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *