Prihodi budžeta veći za 3,9 miliona eura, deficit za 62,5 odsto niži od plana

1 komentar

Deficit budžeta u januaru iznosio je 27,7 miliona eura i niži je od planiranog 62,5 odsto ili 46,2 miliona eura, dok je nastavljen trend dobre naplate prihoda iz prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su rekli da je deficit niži i od ostvarenog u januaru prošle godine za 11 miliona eura, odnosno 28, odsto.

„Trend dobre naplate prihoda iz prošle godine nastavljen je i u januaru, a skoro sve kategorije rashoda bilježile su nižu realizaciju u odnosu na plan“, navodi se u saopštenju.

Prihodi budžeta u januaru iznosili su 107,8 miliona eura ili dva odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na januar prošle godine veći su 19,2 miliona eura ili 21,6 odsto, dok su u odnosu na planirane veći 3,9 miliona eura ili 3,8 odsto.

„Prihodi budžeta u januaru veći su i od prihoda ostvarenih u januaru 2020. godine, odnosno prije izbijanja pandemije virusa korona, i to 13,5 miliona eura ili 14,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) naplaćeni su u iznosu od 50,3 miliona eura i veći su u odnosu na januar prošle godine 6,2 miliona eura ili 14 odsto, dok su u odnosu na plan veći 1,3 miliona eura ili 2,6 odsto.

„Prihodi od akciza iznosili su 21,1 milion eura i takođe nastavljaju da bilježe rast u odnosu na plan i u odnosu na prethodnu godinu, u iznosu od 2,1 milion eura ili 10,9 odsto, odnosno 4,7 miliona eura ili 29 odsto“, kazali su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta u januaru iznosili su 135,5 miliona eura ili oko 2,6 odsto procijenjenog BDP-a i niži su 42,3 miliona eura ili 23,8 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na isti period prošle godine viši 8,1 milion eura ili 6,4 odsto prevashodno usljed veće realizacije kapitalnih izdataka i izdvajanja za sektor zdravstva.

„Imajući u vidu da početak godine obilježava proces izrade planova nabavki, i generalno, planova za tekuću godinu, niža realizacija budžeta prisutna je kod većine kategorija rashoda“, dodaje se u saopštenju.

U strukturi ukupne potrošnje, kapitalni izdaci realizovani su u ukupnom iznosu od 16 miliona eura i niži su od planiranih 3,7 miliona eura, shodno dinamici izvođenja radova na kapitalnim projektima, za koje se u predstojećem periodu očekuje intenziviranje.

„Kapitalni izdaci su viši 4,4 miliona eura ili 38 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *