Njemački ministar ekonomije protiv embarga na uvoz goriva iz Rusije

Dodajte komentar

Njemački ministar ekonomije izjasnio se protiv embarga na uvoz goriva iz Rusije rekavši da bi to moglo da ugrozi socijalnu koheziju u njegovoj zemlji.

Njemačka dobija oko polovine uglja i gasa iz Rusije, a trećinu nafte.

Ministar ekonomije Robert Habek koji je i njemački vicekancelar, rekao je da njegova zemlja treba da se “oslobodi uvoza ruskih energenata”, ali je priznao da će za to trebati vrijeme.

Habek je rekao novinarima u Berlinu da Vlada radi na nizu mjera za brzo povećanje energetske nezavisnosti, uključujući obezbjeđivanje novih snabdijevača i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije.

On je nastojao da smanji značaj predloga da Njemačka produži životni vijek svoje tri preostale nuklearne elektrane koje bi trebalo da budu zatvorene ove godine. Ali, ostavio je otvorenu mogućnost da bi se i to moglo razmotriti “ako je od pomoći”.

Habek je rekao da će Vlada takođe raditi na mjerama povećanja energetske efikasnosti kako bi se smanjila potrošnja i pozvao Njemce da učine svoj dio jer, kako je rekao, “ako želite da malo povrijedite (predsjednika Ruske Federacije Vladimira) Putina, onda štedite energiju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *