Deripaska: Rusiju čeka ekonomska kriza kakvu nikad nije vidjela

Oštre međunarodne sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu gurnuće zemlju u nikad prije viđenu ekonomsku krizu, upozorio je milijarder Oleg Deripaska.

– Razumijem ovo bolje od ostalih. Kad ljudi kažu: Hoće li spustiti „željeznu zavjesu“? „Željezna zavjesa“ je već spuštena – rekao je Deripaska tokom svog govora na ekonomskom forumu u sibirskom gradu Krasnojarsku u četvrtak.

„Željezna zavjesa“ je izraz iz doba hladnog rata, pripisan Winstonu Churchillu, koji je korišten za opisivanje izolacije Sovjetskog Saveza i njegovih satelitskih država od Zapada.

Ali Deripaska, koji je bio najbogatiji čovjek Rusije u kasnim 2000-ima, upotrijebio ga je da se osvrne na nove sankcije koje su SAD, EU i druge zemlje uvele Moskvi kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Između ostalog, ruskim avionima zabranjen je ulazak u američki i evropski zračni prostor; neke od najvećih banaka u zemlji odsječene su od SWIFT globalne mreže plaćanja; a velike strane firme poput Applea i Ikee zaustavile su svoje poslovanje u Rusiji.

– Rusiju u narednih nekoliko godina čeka najbrutalnija finansijska kriza. Uzmite krizu iz 1998. i pomnožite je s najmanje tri – rekao je Deripaska.

U avgustu 1998. Rusija je pretrpjela jedan od najgorih ekonomskih šokova u svojoj modernoj istoriji.

Deripaska je predložio nekoliko koraka koje Rusija treba poduzeti kako bi se stvari popravile i “ponovo počela podizati željezna zavjesa”.

– Prvi korak je mir. Drugi korak je pokretanje iskrene rasprave o tome gdje živimo, kako živimo, u kojim uslovima, ko je za što nadležan i ko snosi koje rizike – sugerisao je aluminijski tajkun koji je 2017. dobio kiparsko državljanstvo.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.