Coinbase, Kraken i Binance pod pritiskom da uvedu sankcije svim korisnicima iz Rusije

Dodajte komentar

Velike kripto berze Coinbase, Kraken i Binance su pod sve većim pritiskom da ograniče pristup platformama za sve korisnike iz Rusije, a ne samo sankcionisane pojedince. Drugi veći igrači u kripto industriji već su preduzeli mjere i rade na eliminisanju potencijalnog “curenja” informacija u okviru njihovih programa sprovođenja sankcija.

Najveća svjetska berza nezamjenljivih tokena (NFT) Open Sea, koja je u januaru zabilježila razmjenu vrijednu pet milijardi dolara i nedavno dostigla kapitalnu vrijednost 13,3 milijarde dolara, od petka je, navodno, zabranila pristup iranskim korisnicima, piše Forbes.

Infura, alat koji se koristi za izradu decentralizovanih aplikacija poput platformi za trgovanje i video-igre, odnedavno ograničava pristup korisnicima u Venecueli.

Zbog ove mjere, korisnici nisu više u mogućnosti da koriste najpopularniji digitalni novčanik MetaMask. Na blogu ove aplikacije, iz kompanije MetaMask su indirektno priznali nametnute zabrane, naglašavajući kako će korisnici locirani u sankcionisanim oblastima dobiti poruke o greškama na mreži ukoliko pokušaju da pristupe novčaniku.

MetaMask i Infura su u vlasništvu američkog fonda ConsenSys, čije je poslovanje fokusirano na kriptovalutu ether, prenosi portal Biznis.rs.

Uzimajući u obzir da ubrzanu izolaciju ruskog finansijskog sektora od ostatka svijeta isključivanjem iz SWIFT sistema i stavljanjem banaka iz Rusije na crnu listu, pomenute mjere najvjerovatnije nisu slučajne.

Zamrznuta sredstva ruske centralne banke vrijedna su oko 630 milijardi dolara, a regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi trenutno sprovode istragu kojom pokušavaju da utvrde da li će se ruski zvaničnici i oligarsi okrenuti kriptovalutama kako bi premjestili novac izvan Rusije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *