Cijene hrane i pića veće 11,3%

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u januaru ove u odnosu na godinu prije prema Monstatu veće su 11,3 odsto, a najviše čak skoro 42 odsto poskupilo je ulje.

“Više novca i poluprazne kese”, tako Podgoričani kažu da posljednjih dana izgleda njihova kupovina osnovnih namirnica.

Na podgoričkoj pijaci, međutim, prodavci tvrde da se cijene voća i povrća nijesu mijenjale posljednjih dana, dok su sir i kajmak od januara skuplji u prosjeku za euro ili više. Kako će biti ubuduće zavisiće kažu od dobavljača.

“Evo baš nagovještaj kako je ovaj rat počeo da će biti puno jače cijene. Bićemo prinuđeni, sve zavisi od dobavljača ako oni povećaju cijene moraćemo i mi”, istakla je prodavačica Ljiljana Đurišić.

Monstat / TVCG

Talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica započeo je rastom cijena goriva, a za očekivati je da taj trend bude nastavljen zbog dešavanja u Ukrajini, kažu u Savezu sindikata.

Zato su i zabrinuti, pa pozivaju sve pogotovo političare da ostave po strani partijske interese i sačuvaju životni sandard građana.

“Povećanjem ovih cijena znatno je narušen efekat boljeg standarda samim programom Evropa sad. Ova politička previranja i političke nesuglasice utiču na rješavanje ovakvih problema”, rekao je Duško Zarubica iz Saveza Sindikata.

Na usvajanje u Skupštini, kako podsjećaju u Sindikatu čeka vladin predlog o smanjenju akciza na gorivo dok je Crna Gora jedina od zemalja regiona i Evrope koja još nema zakonska rješenja koja bi joj omogućila da u slučaju poremećaja na tržištu privremeno ograniči cijene osnovnih životnih namirnica.

TVCG

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.