CBCG: Bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore, od početka rata u Ukrajini na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline.

Posebna pažnja seposvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Ruske federacije.

Dnevni podaci koje banke dostavljaju CBCG pokazuju da su ukupni depoziti na nivou sistema, u periodu od 24. 02. 2022. godine, odnosno od početka ratnih dejstava, do 01.03. 2022. godine, ostvarili rast od 18 miliona EUR, odnosno 0,42%, čime je nastavljen kontinuirani rast depozita iz prethodne godine.

Takođe, od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima.

Takođe, ukupni depoziti, bez escrow računa, nerezidentnih lica iz Ruske federacije predstavljaju samo 2,5% ukupnih depozita na nivou sistema, koji su na dan 01.03.2022.godine iznosili preko 4,29 milijade EUR.

Imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema na dan 01.03.2022. godine iznosi 1,46 milijardi EUR, više je nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Ruske federacije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema.

Takođe, s obzirom da nema izražene koncentracije navedenih depozita kod neke od pojedinačnih banaka, povlačenje cjelokupnog iznosa navedenih depozita, ne bi ugrozilo likvidnu poziciju nijedne pojedinačne banke.

“Još jednom podsjećamo da je crnogorski bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan. U skladu sa navedenim, njegova rezistentnost je nadovoljno visokom nivou da podnese eksterne šokove koji mogu proisteći iz ratnihdešavanja u Ukrajini” navode iz CBCG.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *