Viza i Masterkard blokirali Rusiju

Dodajte komentar

Vlasnici platnih kartica Viza i Masterkard izdatih u ruskim bankama od juče ne mogu da ih koriste u inostranstvu nakon što su ove dvije kartičarske kuće blokirale transakcije za određene ruske banke.

Ovim karticama neće moći da se plaća na POS terminalima u inostranstvu, neće moći da se podiže novac na bankomatima i neće moći da se koriste za kupovinu na inostranim internet sajtovima.

Ovo nije prvi put da su ove dvije američke kartičarske kuće blokirale transakcije preko ruskih banaka, jer to su uradile i 2014. godine nakon krize tokom aneksije Krima. Ovo je po svoj prilici bilo očekivano za Ruse, pošto je druga po veličini ruska VTB banka 24. februara izdala upozorenje svojim klijentima da za plaćanje u inostranstvu koriste kartice drugih banaka.

Ipak, ovim karticama će moći da se plaća unutar Rusije s obzirom da su od 2014. godine Rusi radili na kreiranju Nacionalnog sistema platnih kartica preko kog se obavljaju unutrašnje transakcije.

Tada je na popularnosti dobila i MIR ruska kartica, koja je do 2014. imala učešće manje od jedan odsto, dok su Viza i Masterkard držali više od 90 odsto tržišta. Nakon krize, kada su se američki kartičari vratili na tržište MIR je zadržao između trećine i četvrtine tržišta.

Prema podacima Statiste u Rusiji je izdato oko 300 miliona platnih kartica, a Masterkard i Viza kontrolišu oko 72 odsto tržišta.

Prema podacima sajta GlobalData za 2020. godinu oko 75 miliona kartica su MIR kartice. Od 2015. država je obavezala zaposlene u javnom sektoru kao i one koji su korisnici državnih i socijalnih fondova da pređu na MIR. Slično je urađeno i sa penzionerima, tako što se penzije mogu podići samo ovim karticama. Država je obavezala i sve prodavnice sa godišnjim prometom većim od pola miliona dolara da prihvate domaću karticu. Prošle godine ovaj prag je spušten na 300.000 dolara.

Sankcijama se pridružio i Amerikan Ekspres koji je prošle godine napravio dogovor sa Sberbankom o širenju na rusko tržište i ima veoma mali obim poslovanja na ovom tržištu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *