U ruske dionice na svjetskom tržištu skoro da se ne može više ulagati

Dodajte komentar

Finansijske kompanije MSCI Inc. i FTSE Russell ukidaju ruske dionice iz indeksa koji se široko prate, izolujući dionice iz ove zemlje iz velikog segmenta industrije investicionih fondova.

Ogromna većina učesnika na tržištu vidi rusko tržište kao “tržište u koje se ne ulaže” i njegove hartije od vrijednosti će biti uklonjene iz indeksa tržišta u razvoju od 9. marta, saopšteno je iz MSCI-ja. FTSE Russell će 7. marta obrisati ruske sastavne dijelove izlistane na Moskovskoj berzi po nultoj vrijednosti.

Veze Rusije sa globalnim tržištima se prekidaju jer su njene devizne rezerve zamrznute nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu, dok su moskovska kontrola kapitala i zabrana strancima da prodaju vrijednosne papire na lokalnom nivou zatvorili izlaz za međunarodne investitore. Najnoviji udarac dolazi kada se kupci klone izvoza ruske nafte, dok njene obveznice dobijaju neželjeni status, a kompanije, uključujući Shell Plc se povlače.

“Ne možemo prodati naše ruske dionice. Čak ni prošle sedmice naši brokeri ih ne bi prodali kada su tržišta bila otvorena, a to će samo dodatno pogoršati stvari za investitore”, rekao je Russel Chesler, šef odjela za investicije i tržišta kapitala u fond menadžeru VanEck Associates Corp. u Sidneju, prenosi Klix.ba.

U međuvremenu, Stoxx Ltd. je saopćio da će izbrisati ruske kompanije iz svojih indeksa nakon sankcija Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. Više od 60 sastavnih dijelova bit će izbrisano iz svog indeksnog univerzuma na kraju 18. marta.

Dok je Moskva od ponedjeljka držala zatvoreno tržište dionica, dionice ruskih kompanija koje kotiraju na stranim berzama ove sedmice su pale. Kako bi podržala svoje tržište, zemlja je u utorak objavila da će izdvojiti do 10 milijardi dolara iz svog državnog fonda za otkup dionica.

“Ruska imovina je postala toksična. Tržišta na kopnu su zabarikadirana i ne može se ulagati u njih, dok su offshore tržišta zakucana. Brzina kojom se stvari dešavaju je zapanjujuća”, rekao je Marek Drimal, strateg koji pokriva Evropu, Bliski istok i Afriku u Societe Generale SA u Londonu.

Izbacivanje ruskih obveznica iz indeksa moglo bi biti sljedeće, s milijardama dolara koje su ostale u limbu manje od jedne sedmice nakon invazije.

FTSE Russell je rekao da procjenjuje uticaj sankcija na državne obveznice. JPMorgan Chase & Co. preispituje uključivanje nekih dugova iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine u svoje indekse, dok će Intercontinental Exchange Inc. ukloniti one koje su izdali ruski subjekti pod sankcijama.

“Neki fondovi bi mogli na kraju označiti svoju knjigovodstvenu vrijednost ruske imovine kao nulu. Jednom kada investitori pokušaju prodati ruske obveznice, vjerovatno neće imati gotovo nikakvu vrijednost, a vjerovatno će tako biti i sa dionicama”, rekao je Hiroshi Matsumoto, viši menadžer portfelja klijenata u Pictet Asset Management (Japan) Ltd.

Uklanjanje Rusije iz ključnih mjerila kapitala znači da bi druga tržišta u nastajanju mogla imati koristi od novih priliva. Indija i Kina bi mogle biti korisnici, smatra Vishnu Varathan, šef ekonomije i strategije Mizuho Bank Ltd. u Singapuru.

Alan Richardson, portfolio menadžer u Samsung Asset Management, rekao je da bi se tokovi kapitala mogli okrenuti ka Indoneziji i Maleziji, koje dijele sličnosti s Rusijom u smislu njihovih ekonomija zasnovanih na robi.

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, Rusija je imala 1,5 posto pondera u MSCI indeksu tržišta u razvoju, i 1,3 posto za FTSE Russell-ov uporedivi mjerač.

“Uklanjanje Rusije iz ključnih indeksa će biti pozitivna stvar za investitore s obzirom na neizvjesnost koja okružuje ekonomiju i potencijalne rizike poravnanja”, rekao je Naoki Fujiwara, glavni menadžer fonda u Shinkin Asset Management Co.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *