Osiguranje kredita: potreba ili nešto bez čega možete?

Dodajte komentar

Pokvarila su mi se kola. Majstor kaže da se ne isplati popravljati, jer će me koštati više od nabavke novog (čitaj: polovnog) automobila. Na računu pustoš – skupilo bi se nekako za osvježivač za auto, ali ni za šta drugo. Lijepo mi je otac govorio da odvedem kola da ih srede dok ne bude kasno. Onda gledam prazan štek, a čujem majku kako izgovara: „Štedi, dijete, nikad ne znaš kad će ti zatrebati“. Da makar nikad nisam ni saznala. Ovako, ne preostaje mi ništa drugo nego da podignem kredit.

Kada su vam dodatna novčana sredstva hitno potrebna zbog okolnosti na koje niste mogli da računate, vođeni taktikom „kako ćemo – lako ćemo, samo da mi odobre kredit“, zakucaćete na vrata banke. Tražićete gotovinski kredit, jer ste čuli da se brzo odobrava i da je postupak odobravanja te vrste kredita jednostavan. To je sve što vam treba, a onda čujete i za osiguranje kredita.

Svrha osiguranja kredita je ta da korisniku kredita i njegovim najbližima ne bude ugrožena finansijska stabilnost ako dođe do nastanka osiguranog slučaja.

Kao u crtanom filmu, iznad glave vam se pojavljuje bezbroj upitnika, a u glavi bar isto toliko pitanja. Šta je sad osiguranje kredita i treba li vam još i to? U pomoć stiže Sveznalica i donosi odgovore.

Osiguranje kredita najčešće nije obavezno, ali je gotovo uvijek poželjno

Zamislite da vam banka odobri gotovinski kredit sa rokom otplate od 10 godina. Taman. Kao i većina ljudi, živite ubrzanim tempom, sa velikim planovima za budućnost, ali u stalnoj trci sa vremenom. Tolikoj da vam se dešava da ne možete isplanirati ni kafu sa najboljim prijateljima.

Niko od nas ne zna šta nosi sljedeći dan, a kamoli svi dani u narednih 10 godina, koliko treba da otplaćujete kredit. Znate samo da ne želite da se desi bilo šta što bi vam otežalo otplatu kredita. Ili, još gore, nešto zbog čega biste porodici nametnuli obavezu da to radi umjesto vas. Takve stvari ne možemo predvidjeti, ali rizik i posljedice možemo umanjiti.

Upravo to je svrha osiguranja kredita – da korisniku kredita i njegovim najbližima ne bude ugrožena finansijska stabilnost ako dođe do nastanka osiguranog slučaja (gubitak posla, invaliditet ili smrt korisnika kredita usljed nezgode).

Ukoliko nastupi osigurani slučaj, osiguravajuća kuća će izmiriti vaše obaveze djelimično ili u cjelosti

Da li će osiguravajuća kuća umjesto vas plaćati banci određeni broj rata ili cjelokupni preostali iznos kredita, zavisi od osiguranog slučaja. Ono što je sigurno je da vi, kao osoba koja podiže kredit, možete biti rasterećeniji, jer ćete znati da finansijska stabilnost vaše porodice neće biti ugrožena ako se nešto od toga desi.

Sa druge strane, banka polisu osiguranja koristi kao sredstvo obezbjeđenja. Ako se opredijelite za kombinaciju osiguranja i kredita, smanjićete rizik finansiranja, zbog čega nije isključeno da će to uticati povoljno na cijenu kredita. Dobra stvar je ta da, ako odaberete Erste banku, sve vrste polisa koje koristimo kao sredstvo obezbjeđenja možete ugovoriti u vama najbližoj filijali.

Ako se opredijelite za kombinaciju osiguranja i kredita, smanjićete rizik finansiranja, što može uticati povoljno na cijenu kredita.

Time štedite vrijeme i sve završavate na jednom mjestu – u banci, bez potrebe da idete u osiguravajuću kuću. Samim tim, poštedjećete sebe dodatne procedure u situacijama kada vam je novac hitno potreban, jer će banka na sebe preuzeti komunikaciju sa osiguravajućom kućom.

Upoznajte se detaljno sa ponudom i uslovima osiguranja kredita

Mnogo puta do sada se pokazalo da ona stara „Ko ne rizikuje, taj ne dobija“ kod kredita ne važi. Ne želite da vam se zbog jedne pogrešne odluke sa kreditom desi slično kao našoj klijentkinji sa automobilom, zar ne? Smanjiti rizik za vas i one koje volite uvijek je jedan od prioriteta.

Odabirom osiguranja kredita pokazujete još veću odgovornost i brigu o sebi i članovima svoje porodice. Na ovaj način se ni vi ni oni nećete naći u potencijalnoj obavezi da vraćate kredit u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ipak, polise osiguranja su različite i zavise od više faktora: godina, iznosa kredita, roka otplate, a onda i toga koje osigurane slučajeve pokrivaju i na koji način.

Zato je važno da znate da su vam naša vrata uvijek otvorena – možete nas posjetiti, ali i pozvati na 19991 ili nam pisati putem kontakt forme na našem veb-sajtu. Biće nam drago da vam pomognemo da bezbrižnije zakoračite u budućnost.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *