Kreditno-garantni fond za otporniju ekonomiju i preko 10 hiljada novih radnih mjesta

1 komentar

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o Kreditno-garantnom fondu (KGF) čije osnivanje pruža dugoročni benefit za rast i razvoj  naše privrede. Kreditno-garantni fond, kao nezavisna i održiva institucija, obezbijediće olakšan i povećan pristup finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i fizička lica koja obavljaju komercijalnu djelatnost na osnovu upisa u registar nadležnog organa uprave za određenu djelatnost.

“Kreditno-garantni fond, za našu ekonomiju, predstavlja prekretnicu koja bi u narednih pet godina mogla da garantuje za oko 6.000 kredita u ukupnom iznosu od preko 220 miliona što će stvoriti priliku za otvaranje oko 11.000 radnih mjesta. Slijedimo dobre prakse nekih evropskih zemalja uz podršku kredibilnih institucija poput Evropske banke za obnovu i razvoj kojoj se zahvaljujemo što su u ovoj Vladi prepoznali relevantnog partnera sa kojim bi udružili snage,”izjavio je Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u prethodnom periodu intenzivno radilo na kreiranju KGF i dodao da je, osluškujući potrebe privrede i analizirajući dosadašnje, ali i trenutne  globalne promjene i poremećaje,  dodatno potvrđena  neophodnost formiranja  ovakve institucije u našoj privredi. Osnivanjem ove važne institucije  doći će do  otvaranja  novih radnih mjesta i podsticanja domaće proizvodnje .

Početni kapital Fonda, koji je obezbijedila Vlada u budžetu za 2022. godinu, iznosi 10.000.000 eura.

Sredstva Kreditno-garantnog fonda namijenjena su preduzećima ili preduzetnicima koji imaju ograničen pristup finansiranju. Dakle, pored sektora MMSP koji je dominantan segment crnogorske privrede, sredstva su namijenjena i posebnim grupama kao što su: preduzeća u većinskom vlasništvu žena, poljoprivrednici, turistička preduzeća, IT kompanije, kompanije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i mnoge druge.

Osnivanjem KGF izražavamo spremnost da stvaramo institucionalne okvire koji će omogućiti brži razvoj naše ekonomije. U cilju odgovora na krize, ali i osnaživanja najznačajnijeg segmenta crnogorske privrede (MMSP), KGF će biti dugoročni partner crnogorskoj privredi na putu ka razvoju i unapređenju biznisa.

Predlog zakona o Kreditno-garantnom fondu će biti upućen parlamentu na usvajanje po skraćenom postupku. Usvajanjem Zakona u parlamentu stiču se uslovi za osnivanje KGF-a i stvaraju preduslovi za njegovu dalju operacionalizaciju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo je čista laž. Oksfordac je shvatio da ne umije da post istinuje pa je prešao u čistu neostvarenu neistinu. Kakav krah jednog advokata i jednog nekad ozbiljnog ekonomiste. Bljakkkk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *