Euro na 21-mjesečnom minimumu, tonu i funta, forinta, zlot

Euro se spustio danas blizu 21-mjesečnog minimuma zbog zabrinutosti da će ruska vojna akcija u Ukrajini ugroziti evropski rast, dok su valute vezane za sirovine dostigle višenedjeljne maksimume usljed rasta izvoznih cijena.

Euro se na azijskoj sesiji trgovao, prema posljednjim dostupnim podacima, na nivou od 1,1097 dolara, neznatno iznad minimuma od 1,1058 dolara na koji je pao tokom noći, što je bila njegova najniža vrijednost od maja 2020, izvještava Rojters.

Jedinstvena valuta eurozone je od početka nedjelje do danas potonula za 1,5 posto i na putu je da završi četvrtu uzastopnu nedjelju s gubitkom u odnosu na američki dolar.

Australijski dolar se trgovao po kursu od 0,7300 američkih dolara, neznatno nižem od sedmonedjeljnog maksimuma od 0,7306 dolara koji je dostigao u srijedu, pošto su cijene australijske izvozne robe, poput uglja, gasa, tečnog prirodnog gasa i žitarica skočile podstaknute strahom da će zapadne sankcije protiv Rusije ozbiljno poremetiti globalno snabdijevanje.

Euro je prema australijskoj valuti u padu devet sesija zaredom i mijenja se za 1,5218 australijskih dolara, po najnižem kursu u posljednje četiri godine.

Britanska funta je takođe na silaznoj putanji otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu, mada je danas na azijskom trgovanju uspjela da se blago oporavi prema dolaru na 1,341 dolara sa jučerašnjeg niskog nivoa od 1,3275 dolara, prenosi Tanjug.

Sigurne valute kao što su jen i švajcarski franak, noćas su neznatno potonule usljed jačanja dolara i rizičnijih valuta. Jen se trgovao na nivou od 115,67 jena za dolar.

Indeks američkog dolara prema korpi valuta iznosi na 97,502 poena.

Oštre zapadne sankcije pogađaju vrijednost ruske imovine i rublje, koja je u srijedu u Moskvi pala na 110 rubalja za dolar. Rublja je na međubankarskom trgovanju izvan Rusije neznatno bila jača i mijenjala se po kursu od 98 rubalja za dolar.

Pod pritiskom su i valute zemalja istočne Evrope, pri čemu je mađarska forinta tokom noći zabilježila rekordno niske vrijednosti prema dolaru i euru, dok je poljski zlot pao na najniži nivo u posljednje dvije decenije.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.