Usluga PayPal u Crnoj Gori i dalje samo polovična

Dodajte komentar

PayPal u Crnoj Gori posluje sedam godina. Ali polovično. Naime, crnogorski građani, preduzetnici, frilenseri mogu samo da šalju novac ali ne i da ga primaju. Što je, kako su nam kazali neki od njih i suština njihovog poslovanja pa su prinuđeni da koriste alternative koje su skuplje i komplikovanije.

Od kako nas je najpoznatija kompanija za transfer novca PayPal obradovala ulaskom na domaće tržište, svi koji posluju sa inostranstvom ostali su razočarani jer kompanija još nije dozvolila uluge prijema novca. Iz Centralne banke i nadležnog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija nisu odgovorili kada bi mogli da očekujemo potpunu implementaciju servisa ali su kazali da pomaka ima.

Iz Ministarstva su za naš portal kazali da se Crna Gora nalazi na mapi kompanije za dalje širenje PayPal usluga ali da sve zavisi od same kompanije.

Na listi čekanja za proširenje usluga nalazi se više od 70 zemalja, koje su u istoj poziciji kao i Crna Gora. Naravno, proces uspostavljanja potpune saradnje zavisi i od spremnosti PayPal-a da finanisira infrastrukturu u zemljama na koje proširuje svoje usluge. Zato je izuzetno značajna iskazana podrška lidera PayPal-a na daljem putu proširenja PayPal usluga, ali i vizija i strategija digitalne transformacije Crne Gore, kao i udruženost i sprovođenje daljih aktivnosti Vlade sa privatnim sektorom, posebno u ovom dijelu. Zbog cjelokupne javnosti koja prati ovaj proces, želimo da naglasimo kako u finalnom odluka o pružanju usluga PayPal -a u punom kapacitetu zavisi od poslovnih odluka i strategije ove privatne kompanije, njihove interne liste prioriteta zemalja, kao i potrebnih infrastrukturnih i resursnih alokacija za proširenjem usluga zbog čega u ovom trenutku ne možemo precizirati tačan rok proširenja usluga” naveli su iz ministarstva.

Da su napravljeni prvi koraci potvrđuje sastanak ministarke Tamare Srzentić koja je u januaru u Vašingtonu na ovu temu razgovarala sa Richardom Nash-om, potpredsjednikom PayPal-a zaduženim za globalne odnose sa vladama kada je predstavila digitalnu agendu Crne Gore za naredni period, sa posebnim fokusom na planirane aktivnosti u okviru afirmisanja lokalnih biznisa, osnaživanja preduzetnica i preduzetnika, IT zajednice, a čije širenje portfolija, naplata usluga i otvaranje ka inostranstvu u velikoj mjeri zavise upravo od PayPal servisa i omogućavanja opcije prijema novca.

Nash je tom prilikom potvrdio da se Crna Gora nalazi na njihovoj mapi za dalje širenje PayPal usluga i da je dodatno ohrabren uloženim naporima i svim postignutim do sada.

“Nakon sastanka sa potpredsjednikom PayPal-a, nastavljena je dalja komunikacija sa PayPal liderima u Vašingtonu i Luksemburgu zaduženim za odnose sa vladama za EMEA region, sa kojima smo dodatno razmijenili sve neophodne informacije i kretanja koja se tiču crnogorskog tržišta, a koji se odnose na makroekonomske pokazatelje, ukupan obim i vrijednost onlajn transakcija od strane korisnika u Crnoj Gori, ukupno realizovan platni promet u Crnoj Gori, stanje stranih direktnih investicija, kao i ostale relevantne ekonomske i ICT pokazatelje, i sa kojima nastavljamo dalju saradnju po pitanju ispunjavanja ostalih preduslova za proširenje PayPal usluga u Crnoj Gori“, navode iz ministarstva za Bankar.

U Crnoj Gori već posluju druge kompanije koje se bave novčanim transakcijama i registrovane su kao platne institucije u našoj zemlji, a bave se transferom novca na lokalnom i međunarodnom nivou. Razlika poslovanja ovih institucija u odnosu na PayPal, ali i ostalih globalnih ecommerce igrača za posredovanje u elektronskim transakcijama, jeste što PayPal uslugu izvršavanja međunarodnih platnih transakcija, posredstvom platnih kartica i računa za izvršavanje međunarodnih plaćanja crnogorskih rezidenata, vrši putem interneta.

Iz Centralne banke kazali su nam da je Crna Gora je stvorila zakonski okvir koji PayPal-u i ostalim platformama za posredovanje u elektronskim transakcijama koji posluju na istom principu, dozvoljava nesmetani rad i korišćenje svih usluga.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Usluga slanja sredstava preko PayPal-a u Crnoj Gori se koristi u malom obimu – svega 3,8% kartica od ukupnog broja kartica su inicirale transakcije preko PayPal-a. Od 15,06 milijardi eura vrijednosti ukupno realizovanog platnog prometa u platnom sistemu Centralne banke u 2020. godini, vrijednost transakcija ka PayPal-u iznosi svega 4,62 miliona eura odnosno 0,03% vrijednosti ukupnog platnog prometa u Crnoj Gori u prethodnoj godini, pokazuju podaci CBCG.[/box]

“Možemo pretpostaviti da strateško opredjeljenje, poslovne politike i odluke kompanije PayPal, kao privatne kompanije, u najvećoj mjeri određuju i njihov sadašnji stav da je u Crnoj Gori na raspolaganju usluga slanja, ali ne i primanja novca, uprkos činjenici da ne postoje nikakva zakonska ograničenja za pružanje obje usluge na crnogorskom tržištu, odnosno da bi na bazi postojećeg zakonskog okvira PayPal mogao da pruža kompletnu uslugu na crnogorskom tržištu već danas. Dakle, odluka o proširenju usluga PayPal-a, konkretno opcije “prijema novca”, ne zavisi od zakonodavnog okvira u Crnoj Gori koji je po tom pitanju potpuno liberalan”, kazali su iz CBCG.

Alternative

Kako je suština freelance poslovanja sa inostranstvom prijem novca, odnosno nadoknada za učinjeni posao, crnogorski građani koji posluju na ovaj način protražili su alternative. Ljubica Petričević koja putem interneta daje časove engleskog jezika strancima i bavi se prevodom, novac prima putem platforme Payoneer.

“PayPal je dosta jednostavniji jer se sve obavlja na internetu, manje su provizije ali kako ne postoji opcija prijema novca, koristim usluge Payoneera. Naknade kompanije su visoke isto i banka uzima svoj procenat ali je to druga najpoznatija kompanija za novčane transakcije. Većina preduzetnika koji na ovaj način rade ima otvoren i PayPal nalog i čekaju da konačno mogu da počnu da primaju novac”.

Pored PayPal-a u Crnoj Gori bez ograničenja možete primati novac preko nekoliko kompanija koje posluju po sličnim principima kao PayPal. Payoneer i Skrill su dvije koje se najviše koriste.

Payoneer

Najbolji izbor za profesionalce, kao što su slobodnjaci i affiliate marketeri, koji žele da primaju novac iz inostranstva. Iako kompanije koriste Payoneer kao način plaćanja zajedno s bankovnim prenosom i drugima, korisnici mogu koristiti ovu platformu za primanje uplata iz bilo kojeg dijela svijeta. Korisnici mogu primati sredstva na različite načine. Payoneer nudi dva različita načina korištenja primljenih sredstava. Putem lokalnog bankovnog transfera ili globalnih transfera ili Payoneer-ove kreditne kartice s mogućnošću ponovnog učitavanja. Osim toga, imate mogućnost prebacivanja iznosa na drugog korisnika usluge Payoneer.

Skrill

Skrill je internet usluga za prenos novca koja je brza i kojoj mnogi ljudi vjeruju. Osnovana 2001. godine, aplikacija vam omogućuje mrežno plaćanje na popularne web stranice i prenos novca bilo gdje u svijetu. Slrill podržava 38 valuta a maksimalno ograničenje prenosa je 10 000 USD dnevno dok je minimalno ograničenje 60  USD

Glavna korist korištenja Skrilla je u tome što su njegove usluge dostupne stanovnicima gotovo svih zemalja. Međutim, naknade za usluge veće su od konkurencije. Trebali biste razmotriti Skrill ako druge usluge prenosa plaćanja nisu dostupne u vašoj zemlji. Internet plaćanje odabranim trgovcima je besplatno. Naknada za polog iznosi 1 posto, dok naknada za povlačenje sredstava iznosi 6,5 USD za banke i 7,5 posto za kreditne kartice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *