Rekordna naplata budžetskih prihoda od 135 miliona eura

Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore u februaru je ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda u iznosu od 135,26 miliona eura, čime je mjesečni plan premašen za blizu 20 miliona eura.

Iz UPC su saopštili da njeni zaposleni već četvrti mjesec zaredom ostvaruju izvanrednu naplatu budžetskih prihoda.

„Njegovanjem partnerskog odnosa UPC sa poreskim obveznicima podstiče se poreska disciplina, što je rezultiralo da za 28 dana februara ostvarimo rekordnu naplatu prihoda budžeta u iznosu od 135,26 miliona eura“, precizira se u saopštenju.

Tim rezultatom je, kako su objasnili, ostvaren rast u iznosu od 20,6 miliona ili 18,04 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Pored toga, za 3,05 miliona ili 2,31 odsto postigli smo bolju naplatu u odnosu na februar rekordne 2019. godine“, naveli su iz UPC.

U strukturi ukupnih prihoda, poreski učestvuju sa 75,06 miliona eura, a carinskih sa skoro 60,2 miliona.

„Ostvaren je rast naplate poreskih prihoda od 2,49 miliona eura ili 3,44 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno 4,33 miliona ili 6,13 odsto u odnosu na plan budžetskih prihoda za februar“, dodali su iz UPC.

Kada je u pitanju naplata carinskih prihoda, ostvaren je rast od 18,17 miliona eura ili 43,24 odsto u odnosu na prošlogodišnji februar, odnosno 15,47 miliona ili 34,6 odsto u odnosu na plan za prošli mesec.

UPC je, prema rečima njenih predstavnika, od početka ove godine naplatila 252,42 miliona eura.

„Zbog toga ćemo se i ovom prilikom zahvaliti poreskim obveznicima, koji su u toku februara u prosjeku uplaćivali pet miliona dnevno“, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.