NLB kupuje Sberbank u Sloveniji

Ponudu za preuzimanje posrnule podružnice Sberbank u Sloveniji dala je Nova Ljubljanska banka (NLB), objavili su mediji, a još se čeka službena potvrda banke i regulatora.

Tako bi sve poslovnice Sberbanka već u srijedu mogle opet početi normalno poslovati bez restrikcija za oko 45 hiljada klijenata te banke i ne bi bila potrebna aktivacija garancijske sheme koja ulagačima jamči za depozite do sto hiljada eura u slučaju da bi došlo do likvidacije te banke, javljaju poslovni list “Finance” i slovenski javni radio servis.

Cijena za preuzimanje slovenske filijale Sberbanke koju je dala NLB-a nije poznata, ali se vjerovatno radi o “fire sail” cijeni, odnosno diksontnoj cijeni kod hitne prodaje u slučaju neprilika, javljaju slovenski mediji.

Komitentima Sberbank Slovenija od ponedjeljka ujutro nisu bile dostupne njene usluge, a uplate i isplate maksimirane su do srijede do iznosa 400 eura dnevno.

Mediji javljaju da je i više političkih stranaka ovih dana tražilo da se za Sberbank nađe što brže rješenje budući da u toj banci imaju i račune za praćenje troškova kampanje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 24. aprila, na računu koji po zakonu mora kontrolisati izborna komisija.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.