NLB kupuje Sberbank u Sloveniji

Ponudu za preuzimanje posrnule podružnice Sberbank u Sloveniji dala je Nova Ljubljanska banka (NLB), objavili su mediji, a još se čeka službena potvrda banke i regulatora.

Tako bi sve poslovnice Sberbanka već u srijedu mogle opet početi normalno poslovati bez restrikcija za oko 45 hiljada klijenata te banke i ne bi bila potrebna aktivacija garancijske sheme koja ulagačima jamči za depozite do sto hiljada eura u slučaju da bi došlo do likvidacije te banke, javljaju poslovni list “Finance” i slovenski javni radio servis.

Cijena za preuzimanje slovenske filijale Sberbanke koju je dala NLB-a nije poznata, ali se vjerovatno radi o “fire sail” cijeni, odnosno diksontnoj cijeni kod hitne prodaje u slučaju neprilika, javljaju slovenski mediji.

Komitentima Sberbank Slovenija od ponedjeljka ujutro nisu bile dostupne njene usluge, a uplate i isplate maksimirane su do srijede do iznosa 400 eura dnevno.

Mediji javljaju da je i više političkih stranaka ovih dana tražilo da se za Sberbank nađe što brže rješenje budući da u toj banci imaju i račune za praćenje troškova kampanje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 24. aprila, na računu koji po zakonu mora kontrolisati izborna komisija.

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.