Realni rast plata daleko veći od inflacije: Evropa sad zaštitila i povećala životni standard građana uprkos globalnom rastu cijena!

2 komentara

Realizacija programa Evropa sad! uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou.

“Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara 2021. sa cijenama iz januara 2022. godine, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz programa Evropa sad. Dakle, da je nivo zarada u januaru 2022. godine ostao na nivou iz decembra 2021. godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom 2021. godine”, navode iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako su kazali, rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru 2022. godine sa 537 na 686€, omogućilo je da, po prvi put, jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu.

“Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, po prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade”, dodaju.

Dakle, povećanje plata je najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

“Ističemo da i neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku pozežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana. Podsjećamo da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20%”, dodaju u saopštenju.

Ova Vlada je, kako su naveli, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77.000.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *