Mastercard ograničio plaćanja karticama ruskih banaka

Dodajte komentar

Mastercard je blokirao više finansijskih institucija iz svoje mreže plaćanja kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji, zbog njenog napada na Ukrajinu. Američka kompanija za kreditne kartice nije precizirala koje institucije je ograničila, ali je navela da će nastaviti da radi sa regulatorima.

Guverner Narodne banke Ukrajine rekao je za Nikkei Asia da je centralna banka pozvala kompanije Mastercard i Visa da zaustave transakcije svojih kreditnih i debitnih kartica koje su izdale ruske banke, prenosi Financial Times.

Majkl Mibah (Michael Miebach) izvršni direktor kompanije Mastercard, rekao je da je kompanija u stanju pojačane uzbune zbog sajber napada.

„Naši timovi za sajber, obavještajnu i korporativnu bezbjednost rade sa vladama i partnerima širom svijeta na obezbjeđivanju stabilnosti, integriteta i otpornosti naših sistema, koji rade normalno. Posvećeni smo aktivnom praćenju i brzom reagovanju na sajber napade, čija je prijetnja značajno povećana u sadašnjem okruženju“, naveo je Mibah u saopštenju.

Mastercard se takođe obavezao da će donirati dva miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini. Mibah je rekao da će Mastercard uputiti sredstva preko Crvenog krsta, Save the Children i sopstvenog fonda za pomoć.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *