Kina ostvarila ekonomski rast od 8,1 odsto u 2021. godini

Dodajte komentar

Kineska ekonomija ostvarila je u 2021. godini rast od 8,1 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika iznosio je osam odsto, objavio je Nacionalni biro za statistiku.

„Ekonomija Kine je 2021. godine izdržala višestruke domaće i međunarodne pritiske i ostvarila ekonomski rast od 8,1 odsto, a rast BDP-a po glavi stanovnika osam odsto“, objavio je Statistički bilten nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja za 2021. godinu, a saopštila Kineska medijska grupa (CMG), prenosi Beta.

Dodaje se da Kina, kao  „druga najveća svjetska ekonomija, ubrizgava snažnu pozitivnu energiju u svjetsku ekonomiju tražeći oporavak“.

Pored povećanja povjerenja, kako je navedeno, kineska ekonomija je pružila solidnu podršku svjetskoj ekonomiji. U 2021. godini doprinos Kine svjetskom ekonomskom rastu dostigao je oko 25 odsto.

Ukupan obim uvoza i izvoza robe u Kinu i iz Kine iznosio je 39,1 bilion juana, što je povećanje od 21,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a to je pet godina svjetski rekord u trgovini robom.

„To pokazuje da su svijetu potrebni kineski proizvodi, a i Kinezi sve više kupuju inostrane proizvode. Posljednjih godina, uz kontinuirano smanjenje negativne liste za pristup stranim investitorima tržištu, olakšavanje ulaganja i kontinuiranu optimizaciju poslovnog okruženja, Kina je nastavila da postaje važno mjesto globalnih investicija“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je u 2021. godini broj novoosnovanih preduzeća sa stranim kapitalom u Kini dostigao 61.000, što je povećanje od 23,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„U svijetu punom neizvjesnosti, kineska ekonomija nastavlja da igra ulogu ‘tvrđave’ svetskog ekonomskog razvoja, ubrizgavajući više izvjesnosti u globalni ekonomski oporavak“, navela je CMG.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *