I evropske banke na gubitku zbog sankcija Rusiji

Njemački berzanski operater, Dojče berza, saopštila je da obustavlja trgovanje akcijama ruskih banaka i velikim brojem hartija od vrijednosti ruskih emitenata, te da odluka stupa na snagu odmah. Na listi su Sberbank i VTB banka, prenosi Rojters i dodaje da taj potez ilustruje uticaj zapadnih sankcija na ruske banke, kao i reperkusije širom evropskog finansijskog sistema.

Brojne banke i njihovi advokati se trude da procijene uticaj novog talasa sankcija i protjerivanja velikih ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema na njihovo poslovanje.

Britanska banka HSBC kreće s prekidanjem odnosa sa mnoštvom ruskih banaka, uključujući VTB banku, drugu po veličini u Rusiji, prema dopisu u koji je Rojters imao uvid, pošto finansijske institucije počinju da primjenjuju ograničenja prema Rusiji.

Akcije vodećih svjetskih banaka tonu, pri čemu su one u evropskom bankarskom sektoru pale za 5,5 procenata, znatno iznad pada opšteg panevropskog berzanskog indeksa Eurostoks od 2,3 odsto.

Najviše su pogođene banke sa značajnim poslovanjem u Rusiji. Austrijska Rajfajzen bank internešenal pala je za 15 procenata, francuska Sosijete ženeral za 10,7 posto, a italijanska Unikredit za 8,0 odsto. Njemačka Dojče banka, koja je otvorila novo sjedište u Moskvi u decembru, pala je za 8,5 posto, i saopštila da će primjeniti sankcije.

Rojters podsjeća na odluku Evropske centralne banke o stavljanju privremenog moratorijuma na poslovanje Sberbank Europe Austrija i njene dvije podružnice u Sloveniji i Hrvatskoj.

Poslovnince Sberbanka u Sloveniji su zatvorene, a aktivnosti su ograničene samo na kartično poslovanje, pri čemu na bankomatima može da se podigne najviše 40 eura dnevno, te da je Hrvatska centralna banka saopštila da će štedišama Sberbanke u toj zemlji biti dozvoljeno da povuku nešto manje od 1.000 eura dnevno, prenosi Tanjug.

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.