Dvodnevni moratorijum na poslovanje Sberbanke u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je da je za Sberbanku proglašen dvodnevni moratorijum i da će za to vrijeme hrvatski gradjani i preduzeća moći da raspolažu s iznosom do 7.280 kuna (960 eura) dnevno.

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je da će vlada pred evropskim tijelima insistirati da se zemlji da šansa za mogućnost sanacije Sberbanke Hrvatska i istakao da u budžetu ima dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njenih klijenata ukoliko dodje do likvidacije.

Sberbanka se u Hrvatskoj poslednjih dana suočava sa pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prevremenim povlačenjem štednje i depozita, a zbog rezultirajućeg uticaja na likvidnost, HNB je donijela rešenje kojim je proglasila dvodnevni moratorijum na plaćanja.

U saopštenju HNB se navodi da su zbog ruske invazije na Ukrajinu, EU i SAD donijele paket sankcija koje su imale brz i značajan uticaj i na poslovanje Sberbanke.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Evropska centralna banka, koja direktno kontroliše ovu banku, objavila je da Sberbank propada ili će vjerovatno propasti, navodi se u saopštenju.

Ministar finansija je na sjednici vlade rekao da će ukoliko dodje do likvidacije banke biti aktiviran sistem osiguranja depozita odnosno štednje.

On je naveo da je do izbijanja krize Sberbanka u Hrvatskoj imala oko 70.000 deponenata, od kojih je većina u sistemu osiguranih depozita od 100.000 eura. Istakao je i da je hrvatski budžet dovoljno jak za isplatu kompletno osigurane štednje uloge u roku sedam do deset dana.

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna.

Danas

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *