Rusija udvostručuje kamatnu stopu nakon pada rublje

Dodajte komentar

Rusija je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu nakon što je rublja oslabila za 30 posto u odnosu na američki dolar.

Banka Rusije saopštila je da je podigla stopu na 20 posto sa 9,5 posto kako bi ublažila uticaj pada rublje na cijene.

Ovo se dešava od kada je Velika Britanija, zajedno sa SAD-om i EU, odsjekla ruske banke od finansijskih tržišta na Zapadu. Bilo kojem entitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjeno je da obavlja transakcije s Ruskom centralnom bankom, njenim ministarstvom finansija i njenim fondom bogatstva.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva će odmah poduzeti sve potrebne korake da stavi na snagu ograničenja koja zabranjuju bilo kojim fizičkim ili pravnim osobama u Ujedinjenom Kraljevstvu da preduzimaju finansijske transakcije koje uključuju Centralnu banku Rusije, Ruski nacionalni fond bogatstva i Ministarstvo finansija Ruske Federacije”, saopštila je vlada.

Ruska valuta je pala na novi rekordni nivo nakon što se tokom vikenda pokazalo da će nekim bankama u zemlji biti zabranjeno korištenje međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Ruska centralna banka je u nedjelju apelovala na smirenost zbog straha da bi moglo doći do navale na banke u zemlji.

Rastuće tenzije su takođe pomogle da se cijena sirove nafte marke Brent podigne iznad 100 dolara (75 funti) po barelu.

Potez Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da odsjeku brojne ruske banke od SWIFT-a je najoštrija mjera do sada nametnuta Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Imovina ruske centralne banke će također biti zamrznuta, ograničavajući mogućnost zemlje da pristupi svojim rezervama u inostranstvu.

Namjera je da se “dalje izoluje Rusija od međunarodnog finansijskog sistema”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Rusija se u velikoj meri oslanja na SWIFT sistem za svoj ključni izvoz nafte i gasa.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *