Novi rast cijena – gorivo skuplje 3 do 4 centa

Dodajte komentar

Sve vrste goriva od ponoći će poskupjeti za tri do četiri centa, pokazuju preliminarni podaci odnosa cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura.

Prema procjeni, nova cijena eurodizela biće veća za tri centa i iznosiće 1,45 eura. Obje vrste benzine poskupiće za četiri centa, pa će BMB 98 koštati 1,62 a BMB 95 – 1,58 eura.

Nova cijena lož ulja biće najvjerovatnije veća za dva centa – 1,42 eura.

Cijene benzine sada su za osam centi veće od istorijskog maksimuma iz 2012. godine, a dizela za sedam centi.

Vlada nema zakonsku mogućnost da ograniči cijene goriva i smanji dažbine na taj akcizni proizvod, kao što su to nedavno uradile Srbija, Hrvatska i mnoge druge zemlje.

Skupština treba da usvoji zakon, koji bi Vladi dao takvu mogućnost. U skupštinskoj proceduri nalaze se četiri predloga o ograničavanju cijena i smanjenju akciza. Mogućnost da zakaže Skupštinu ima sadašnji predsjedavajući Strahinja Bulajić.

Neophodno je i da se održi sjednica Odbora za ekonomiju koji bi razmotrio i preredio predloge za smanjenje cijena goriva.

Razlozi za novo poskupljenje su rast cijena nafte nakon početka rata između Rusije i Ukrajine, i najavljenih sankcija Rusiji koja je značajan proizvođač i izvoznik.

Početkom rata cijena nafte narasla je na 105 dolara za barel, ali je u protekla tri dana došlo do blagog pada – na 97 do 98 dolara, nakon najave Saudijske Arabije i SAD-a da će dio svojih naftnih rezervi “upumpati” na tržište.

Istovremeno je došlo i do rasta dolara u odnosu na euro.

Cijene goriva skoro konstantno rastu od početka prošle godine. Ministarstvo kapitalnih investicija (MK) je još u martu prošle godine pozvalo Ministarstvo finansija (MF) da razmotri akciznu politiku i obračun cijena goriva, kako bi se smanjile dažbine i preduprijedilo poskupljenje osnovnih energenata. Međutim, MF tada nije odgovorio na poziv državnog sekretara u MKI Marka Perunovića.

Krajem prošle godine Vlada je usvojila nacrt izmjena Zakona o akcizama, kojim se predviđa mogućnost smanjenja akciza u slučaju povećanja cijena na tržištu. Međutim, većina poslanika je bila uzdržana ili protiv predloga, zbog toga što je predviđao i vanredno povećanje akciza na cigarete i alkohol, kao i uvođenje akciza na slatkiše i plastiku za jednokratnu upotrebu.

MF je prošle sedmice predao Skupštini novu verziju zakona, koji bi omogućio smanjenje akciza za 20 odsto.

Ranije se u skupštinskoj proceduri nalazi predlog SDP-a o smanjenju akciza.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *