Najjača evropska privreda diže minimalac na 12 eura

Njemačka vlada donijela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura, saopštila je vlada u Berlinu. “Povećanjem minimalca će profitirati više od šest miliona građana, prije svega žene, kao i zaposleni na istoku zemlje”, rekao je ministar rada Hubertus Heil iz Socijaldemokratske stranke Njemačke.

Heil je rekao kako povišica minimalne satnice sa 9,82 na 12 eura takođe pogoduje zaposlenima koji su tokom pandemije “održavali vitalne funkcije društva”, poput negovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcionisanje sistema.

Minimalna satnica bi prvo u junu trebalo da bude podignuta na 10,45 eura, a zatim u oktobru na 12.

Vlada je ovu odluku opravdala porastom cijena života i stanovanja u Njemačkoj. “Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vrijeme”, stoji u saopštenju vlade.

Povećanje minimalca mora da odobri Bundestag, gdje vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.

Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

“Ovdje se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprečavanje širenja siromaštva”, rekao je član upravnog odbora DGB Stefan Korcel.

Udruženje poslodavaca Njemačke(BDA) je kritikovalo odluku vlade zbog “mešanja politike”.

BDA je zatražila da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebne komisije sastavljene od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju.

Izvor: 021

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.