Grčki hakeri oborili sajtove sjevernomakedonskih banaka

Dodajte komentar

Grčka hakerska grupa potvrdila je da stoji iza hakerskih napada na web stranice banaka Sjeverne Makedonije, uključujući centralnu banku.

Hakerska grupa “Moćna grčka vojska” objavila je na Twitteru slike hakovanih banaka 22. februara, uključujući Komercijalnu banku, NLB banku, Stopansku banku Bitola, ProCredit banku Skoplje, Sparkasse banku Makedonija i Halk banku, izvještava bne IntelliNews.

Dva dana prije toga grupa je u tweetu navela “sve banke s licencom Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije uskoro će biti uklonjene.”

Centralna banka je 23. februara saopštila da je pristup web stranicama Narodne banke i lokalnih banaka tokom noći kratkotrajno otežan ili blokiran kao rezultat DDoS napada.

“To je prevladano u najkraćem mogućem roku nakon intervencije Narodne banke, poslovnih banaka i web provajdera. Sigurnost, povjerljivost i integritet podataka nisu ugroženi“, navodi se.

DDoS je napad na web stranice u kojem se ogroman broj fiktivnih kupaca s različitih lokacija pretvara da želi informacije sa stranice, zbog čega je poslužitelj preopterećen i treba mu više vremena da odgovori na zahtjeve stvarnih korisnika.

“Međutim, u ovom slučaju niti je usluga isključena, niti je promijenjen sadržaj web stranice“, poručili su iz centralne banke.

Ovo nije prvi put da je hakerska grupa ciljala institucije u Sjevernoj Makedoniji. Ranije ovog mjeseca, “Moćna grčka vojska” takođe je preuzela odgovornost za sajber napad na ministarstvo obrazovanja.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *