ECB: Sberbank Europe i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji će vjerovatno propasti

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosne situacije.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničarskog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica s pravom glasa).

ECB je donijela odluku nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obaveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njene podružnice doživjele su značajan odliv depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih napetosti. To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosne pozicije. I nema dostupnih mjera s realnom šansom za vraćanje ove pozicije na nivou grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije.

Vlasnici štednje su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu u bankama u Evropskoj uniji. Ovu zaštitu osiguravaju sistemi garancije depozita koji postoje u Austriji, uključujući njemačku podružnicu banke, Hrvatsku i Sloveniju.

U skladu sa svojim mandatom, Jedinstveni odbor za sanaciju banaka treba da potvrdi neuspjeh u procjeni ECB-a ili vjerovatnost da neće uspjeti te će odlučiti i sprovesti naredne korake.

Sberbank Europe AG, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, ima podružnice i u BiH (u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj), Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ECB tokom cijelog procesa ima koordinaciju s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *