Pravo na garantovane depozite ima 600.000 štediša

Dodajte komentar

Fond za zaštitu depozita (FZD) raspolagao je sa 117,8 miliona eura na kraju prošle godine, dok je pravo na isplatu garantovanih depozita imalo 600.000 deponenata, kazao je Pobjedi direktor FZD-a Vojin Vlahović.

On nije saopštio podatke o novcu kojim FZD sada raspolaže, a nije se konkretno izjasnio ni o ulozi koju ta institucija ima u kontekstu posljednjih dešavanja u CKB, čiji su zaposleni navodno ,,skinuli“ 14 miliona eura sa računa 200 klijenata.

– Osnovna djelatnost FZD-a je ostvarivanje zaštite depozita u kreditnim institucijama i obaveza da pri nastanku zaštićenog slučaja (stečaj kreditne institucije) isplati deponentima garantovane depozite, do iznosa utvrđenog zakonom, a to je 50.000 eura po deponentu po banci – rekao je Vlahović, koji je na dužnosti direktora FZD-a od oktobra proške godine.

On je istakao da su sve kreditne institucije u crnogorskom bankarskom sistemu članice FZD-a, te da redovno plaćaju godišnju premiju.

– Premija se od 1. januara prošle godine obračunava po metodologiji na bazi rizika pojedine kreditne institucije – naveo je Vlahović.

Garantovani depozit se, kako je ukazao, obračunava pojedinačno, na način što se ukupna sredstva deponenta po svim depozitima na dan otvaranja stečaja, uključujući i kamatu, umanjuju za iznos dospjelih obaveza prema kreditnoj instituciji nad kojom je stečaj uveden.

Direktor FZD-a Vojin Vlahović

– FZD je dužan da stavi na raspolaganje deponentima iznos garantovanog depozita do 50.000 eura najkasnije u roku od deset radnih dana, od dana nastanka zaštićenog slučaja – dodao je Vlahović.

Na pitanje je li FZD spreman za sve nepredviđene okolnosti na tržištu, poput eventualnog stečaja neke od banaka ili bilo kakvog ugrožavanja interesa deponenata, Vlahović je odgovorio da su u julu 2020. potpisali ugovor sa EBRD prema kojem bi im bilo dostupno 50 miliona eura.

– To znači samo u slučaju nedostatka sredstava za isplatu garantovanih depozita kod nastanka zaštičenog slučaja u nekoj od kreditnih institucija – pojasnio je Vlahović.

Govoreći o planovima za naredni period, Vlahović je kazao da su ciljevi FZD-a isti u svakoj godini.

– To je brza i efikasna isplata garantovanih depozita u slučaju pokretanja stečaja u bilo kojoj banci u Crnoj Gori. U prethodnom periodu i danas, FZD je u svakom trenutku spreman da odgovori svojim obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom – zaključio je Vlahović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *