Ukrajinska vlada poziva hakere da pomognu u odbrani zemlje od Rusije

Dodajte komentar

Vlada Ukrajine traži hakere dobrovoljce u zemlji da pomognu u zaštiti kritične infrastrukture i sprovođenju misija sajber špijuniranja protiv ruskih trupa.

Dok ruske snage vrše napade na gradove širom Ukrajine, počeli su da se pojavljuju zahtjevi dobrovoljcima na hakerskim forumima, nakon što su mnogi stanovnici pobjegli iz glavnog grada Кijeva.

„Obavještenje za sve sajber zajednice u Ukrajini! Vrijeme je da se uključimo u sajber odbranu naše zemlje“, napisao je Jegor Aušev, na zahtjev Ministarstva odbrane u Ukrajini. Od hakera i stručnjaka za sajber bezbjednost se traži da podnesu prijavu onlajn, navodeći svoje specijalnosti, kao što je razvoj softvera ili malvera i ostale profesionalne reference.

Jegor Aušev, suosnivač kompanije za sajber bezbjednost u Кijevu, rekao je za Rojters da je objavu napisao na zahtjev visokog zvaničnika Ministarstva odbrane. Auševova firma „Ciber Unit Technologies“ je i ranije sarađivala sa ukrajinskom vladom na odbrani kritične infrastrukture.

Predstavnici Ministarstva odbrane u Ukrajni nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar. Odbrambeni ataše u ukrajinskoj ambasadi u Vašingtonu rekao je da „ne može da potvrdi ili demantuje informacije sa Telegram kanala“ koji se odnosi na platformu za razmjenu poruka, i odbio je dalje komentarisanje.

Aušev je rekao da će dobrovoljci biti podijeljeni na odbrambene i ofanzivne sajber jedinice. Odbrambena jedinica će biti angažovana za odbranu infrastrukture kao što su elektrane i vodovodni sistemi.

„Imamo vojsku unutar naše zemlje“, rekao je Aušev. “Moramo da znamo šta rade.”

U srijedu je otkriven destruktivni softver kako kruži Ukrajinom. Taj softver je pogodio stotine računara, tvrde istraživači kompanije za sajber bezbjednost ESET. Sumnja se da iza toga takođe stoji Rusija, koja je više puta optužena za hakovanje u Ukrajini i drugim zemaljama. Rusija je negirala optužbe. Među žrtvama su vladine agencije i finansijska institucija, prenio je Rojters.

Ukrajinski bezbjednosni zvaničnik rekao je ranije ovog mjeseca da zemlja nema namjenske vojne sajber snage, ali je njihov zadatak da ih oforme ove godine, prenosi Vašington post.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *