Invazija na ‘žitnicu Evrope’ novi je teški udar na lanac snabdijevanja hranom: Rast cijena neizbježan

Dodajte komentar
export or import shipping cargo container stacks and port cranes

Zbog ogromne nesigurnosti idućih dana mogu se očekivati i novi poremećaji te rast cijena na svjetskim robnim berzama, što će biti dodatni udar na poljoprivredu, ali i globalno tržište hrane.
Rat na istoku Evrope, u žitnici Evrope, donosi snažne poremećaje u snabdijevanju hranom i neizbježan rast cijena, a globalne cijene hrane već sad se penju na višegodišnje maksimume.

Sama najava rata u Ukrajini, od početka godine, već je uticala na rast cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda – pšenice i kukuruza. Terminski ugovori kojima se trguje na robnim berzama pokazuju snažan rast cijena već od početka godine, pa je cijena za pšenicu kojom se trguje na berzi u Čikagu skočila za oko 12% od početka godine, dok su cijene kukuruza narasle za 14,5%.

Ove sedmice cijene i dalje nastavljaju rasti, po vrlo visokim stopama, pa je cijena kukuruza za isporuku u idućem mjesecu rasla gotovo 3%, a pšenice čak 6%. Zbog ogromne nesigurnosti idućih dana mogu se očekivati i novi poremećaji te rast cijena na svjetskim robnim berzama, što će biti dodatni udar na poljoprivredu, ali i globalno tržište hrane, piše Poslovni.hr.

Početak rata u Ukrajini dolazi u trenutku kad su cijene hrane narasle na najvišem nivou u zadnjih deset godina, budući da se kanali dobave još nisu oporavili od COVID-19 krize, a klimatske promjene imaju sve veći uticaj na žetve u glavnim poljoprivrednim proizvodnim bazenima, dok potrošnja na kineskom tržištu i tržištima širom svijeta i dalje raste.

Sadašnji trendovi upozoravaju na nove nadolazeće tektonske poremećaje na globalnom tržištu hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *