Hoće li sankcije ugroziti Kostićevu kupovinu Sberbank podružnica u regionu

Sankcije Zapada protiv Rusije mogle bi predstavljati rizik za dovršetak preuzimanja podružnica ruske Sberbanke u zemljama regije od srpske AIK Banke Miodraga Kostića.

Sa Sberbank Europe je 3. novembra potpisan ugovor o preuzimanju šest Sberbank podružnica u pet zemalja regije.

Za dovršetak ovog posla nužno je dobijanje regulatornih odobrenja, uključujući i ključno – saglasnost Evropske centralne banke.

Opsežne mjere prema finansijskim institucijama koje Zapad – Evropska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Države – preduzimaju protiv Rusije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu mogle bi predstavljati rizik za dogovorenu transakciju.

Dodatne sankcije koje su uvedene prema ruskim vodećim finansijskim institucijama, uključujući i Sberbank, već direktno i indirektno pogađaju podružnice ove banke i njihove klijente.

Redovi pred Sberbankovim podružnicama za podizanje depozita registrovani su u zemljama u regiji – Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

Iz banaka ali i institucija koje se bave finansijama i osiguranjem depozita u petak su poslate umirujuće poruke kojima se nastoje otkloniti strahovi klijenata obećanjima da su sredstva sigurna.

Iako sankcije imaju najveći uticaj na samu Rusiju jer ciljaju gotovo 80 posto sve bankarske imovine u zemlji, imaće dubok i dugotrajan učinak na finansijski sistem, a posljedično mogu imati određenog uticaja i na povezane subjekte koji posluju izvan Rusije.

Iako Sberbank Europe posluje pod nadzorom regulatornih tijela EU ne može se isključiti indirektni uticaj sankcija na nju, kao i njene podružnice u regiji.

Efekti sankcija možda neće biti vidljivi odmah, ali vrijeme može pokazati njihov uticaj, kao što je primjerice učinak kazne zabrane izdavanje dionica, odnosno dokapitalizacije.

Okolnosti za Midoraga Kostića se sa najnovijim razvojem događanja, kad je riječ o kupovini podružnica Sberbank, mijenjaju i to može učiniti da uslovi pod kojima je potpisao kupoprodajni ugovor, više ne budu isti.

Posebno će biti važan i odnos Evropske centralne banke koja daje konačno odobrenje za transakciju, a koja će kod davanja saglasnosti sasvim sigurno morati imati u vidu novonastale okolnosti.

Indikator

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.