Cijene energenata će porasti, na udaru i turizam

Dodajte komentar

Rat u Ukrajini imaće posljedice i na ekonomiju. Svijet, pa i Crna Gora mogu očekivati rast cijena goriva, energije i hrane, kažu sagovornici TVCG. Ukoliko se situacija brzo ne smiri, na udaru može biti i crnogorski turizam.

Vijest da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini potresla je juče svjetske berze i podigla cijene nafte, prirodnog gasa, zlata.

To bi od ponedjeljka moglo značiti i novi rast cijena goriva u Crnoj Gori. No, tu nije kraj, posljedice rusko ukrajinskog rata biće dalekosežnije po ekonomije svih država, a ceh ćemo narednih dana plaćati svi.

“Rusija je veliki izvoznik energije, obje su izvoznice hrane, a to su, inače, stvari koje su poskupile ove godine i prethodne. Energija i hrana, tako da ćemo svi osjetiti problem”, ocijenio je profesor eknomije iz Beograda Slaviša Tasić.

Ukrajina je i najveći evropski proizvođač i izvoznik žitarica i uljarica, pa se na evropskom tržištu očekuje poremećaj cijena žitarica, brašna, jestivog ulja i stočne hrane. Iako Crna Gora, te proizvode uvozi iz Srbije, riječ je o berzanskoj robi, čija cijena će u mnogome zavisiti od aktuelnih dešavanja.

Mojmir Mrak sa Ekonomskog fakluteta u Ljubljani kaže da četvrtina svjetskog izvoza ide iz tih zemalja, tako da tu može doći do značajnih poremećaja u pogledu povećanja cijena.

“A onda se može desiti da dođe do nekih nestašica, ako će se te stvari nastaviti onako kako izgledaju”, smatra Mrak.

Rusija i Ukrajina nijesu među vodećim spoljno trgovinskim partnerima Crne Gore. Rusija je prošle godine, prema podacima Centralne banke bila najveći strani investitor u našoj državi sa 164 miliona eura, dok su ulaganja iz Ukrajine činila 1,3 odsto ukupnih investicija. Međutim, turizam je oblast u kojoj bi Crna Gora mogla da osjeti najviše posljedice, jer su Rusi i Ukrajinci godinama naši najbrojniji gosti.

“Imamo veliki broj ugovora potpisanih sa agencijama koje posluju na tom tržištu. Otprilike 20 odsto čine gosti sa tih tržišta”, kaže Marko Andrić iz Budvanske rivijere.

Turizmolog Miško Rađenović, kaže da će ova situacija definitivno uticati na naš turizam.

“Imamo jednu veliku nepoznanicu gdje to vodi, kada će se zaustaviti, da li će biti dostupne destinacije. Već iz Rusije navode da neće biti dostupne za ovu sezonu. Rezervacija ima, bukunga ima, ali ništa od toga nije potvrđeno”, naglašava Rađenović.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 136.000 gostiju iz Ukrajine, dok su Rusi činili sedam odsto ukupnog broja turista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *