Wall Street snažno porastao nakon novih sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući zaokretu na tržištu nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden objavio nove, strože sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Dow Jones ojačao je 92 boda ili 0,28 posto, na 33.223 boda, dok je S&P 500 porastao 1,50 posto, na 4.288 bodova, a Nasdaq indeks 3,34 posto, na 13.473 boda.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili duboko u negativnom području, pri čemu je Nasdaq bio u minusu više od 3 posto, jer su sve svjetske burze bile pod snažnim pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, nagli zaokret uslijedio je nakon što je Biden objavio oštre sankcije Rusiji koje će putem kontrole izvoza biti usmjerene na ruski finansijski sistem i tehnološki sektor.

Američka vlada nametnula je sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu te najvećim ruskim bankama Sberbank i VTB, pa je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanci, koja je u većinskom državnom vlasništvu i najveći kreditor ruske ekonomije, u roku od 30 dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *