Centralna banka Ukrajine banka obustavila elektronski prenos gotovine, otvorila vrata kriptovalutama

Dodajte komentar

Centralna banka Ukrajine suzbila je digitalne prenose novca u okviru jedne od najnovijih mjera sprovedenih u vezi s proglašenjem vanrednog stanja u cijeloj zemlji.

Narodna banka Ukrajine naredila je izdavačima elektronskog  novca (e-novca) da obustave izdavanje i nadopunjavanje novčanika e-novcem. U pisanoj naredbi takođe je navedeno da je distribucija e-novca privremeno zabranjena.

Pozivanje na elektronski novac se odnosi na fiat valute koje se drže na digitalnim računima putem platformi kao što su Venmo ili PayPal.

Ovo je jedno od mnogih novih pravila koje je uvela centralna banka dok ruske snage opsjedaju Ukrajinu, piše portal SEEbiz.eu.

Narodna banka Ukrajine objavila je u četvrtak saopštenje s nizom rezolucija, uključujući nalog za obustavu deviznog tržišta, ograničenje podizanja gotovine i zabranu izdavanja strane valute s bankovnih računa građana.

Dok Ukrajina razbija puteve do gotovine, a Moskva pokreće vaydušne napade i kopnene trupe, neki Ukrajinci okreću se kriptovalutama.

Kuna, popularna ukrajinska kripto berza, pokazuje da domaći kupci plaćaju premiju za Tetherov USDT stablecoin, koji je vezan za cijenu američkog dolara.

“Ne vjerujemo vladi. Ne vjerujemo bankarskom sistemu. Ne vjerujemo lokalnoj valuti”, rekao je Michael Chobanian, osnivač Kune, u intervjuu za Coindesk. “Većina ljudi nema šta drugo da izabere osim kriptovaluta.”

Tether je najpopularniji stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji od gotovo 80 milijardi dolara, a za razliku od kriptovaluta poput bitcoina i ethereuma — koje su doživjele veliku volatilnost posljednjih nedjelja usred rastućih geopolitičkih napetosti — tether je, kao i drugi stabilni coini te vrste, generalno prilično stabilan u vrijednosti.

Međutim, prema trenutnom kursu, cijena za 1 USDT je otprilike 32 ukrajinske grivne (nacionalna valuta), ili 1,10 USD, zahvaljujući povećanoj potražnji.

Ukrajinski zvaničnici mjesecima su najavljivali da će zemlju pretvoriti u meku za digitalne valute.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij potpisao je zakon 2021. koji je otvorio put centralnoj banci zemlje za izdavanje vlastite digitalne valute, a predsjednik i parlament nedavno su dogovorili zakon o legalizaciji i regulisanju kriptovalute.

U zvaničnoj državnoj posjeti SAD-u u avgustu  2021. godine, Zelenskij je govorio o nadolazećem ukrajinskom “pravno inovativnom tržištu virtualne imovine” kao prodajnoj tački za ulaganja, a ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov rekao je da zemlja modernizira svoje tržište plaćanja tako da nacionalna banka bi mogla izdavati digitalnu valutu.

Prije ruskog napada, Ukrajina je imala planove za otvaranje tržišta kriptovaluta za kompanije i investitore, navodi Kyiv Post. Najviši državni zvaničnici takođe su reklamirali kredibilnost investitorima i fondovima rizičnog kapitala u Silicijumskoj dolini – ali ruska invazija je skrenula fokus s tih napora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *